vineri, 28 noiembrie 2008

Fondurile de actiuni au nevoie de trei ani sa recupereze pierderile

Fondurile de actiuni vor avea nevoie de cel putin trei ani de zile pentru a recupera pierderile de pana la 80% inregistrate anul acesta, tot mai putini administratori punandu-si sperantele intr-o revenire rapida a Bursei.
Criza financiara a facut ravagii in randul fondurilor de actiuni, pierderile cu care acestea au incheiat primele zece luni ale anului fiind cele mai drastice din istorie.Fondurile de actiuni, precum Raiffeisen Romania Actiuni, Napoca sau Active Dinamic, care si-au mentinut expunerea pe piata actiunilor la peste 80% din active au inregistrat si cele mai mari pierderi.
Raiffeisen Romania Actiuni a pierdut in primele zece luni 79,8%, Napoca 78,2%, in timp ce unitatea de fond Active Dinamic s-a depreciat cu 71,6% in acelasi interval.
Pe de alta parte, fondurile de actiuni, asemeni FON sau KD Maximus, care si-au diminuat puternic expunerea pe actiuni pana la sub 60% si s-au refugiat in depozite, au marcat pierderi vizibil mai mici, de 52,7%, respectiv de 54% in primele zece luni ale anului.
"Fondurile locale nu au mai inregistrat niciodata asemenea scaderi. Este evident ca nu asistam la corectii ale pietei actiunilor, ci la o criza", a spus Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare Pioneer Asset Management.
Scaderea fara precedent a fondurilor de actiuni de anul acesta isi gaseste explicatie in evolutia Bursei. Societatile de investitii financiare (SIF-uri), plasamente preferate de fondurile de actiuni pentru gradul ridicat de lichiditate, au scazut cu 85,9% in primele zece luni, doar in luna octombrie fiind inregistrata o depreciere de 56,4%.
Indicele BET, care include cele mai lichide zece companii listate la Bursa, a cazut cu 32,6% in octombrie si cu 70,8% in primele zece luni. Indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor companiilor listate la Bursa, a pierdut 32,9% in octombrie si 67,4% in primele zece luni.
"Scaderea Bursei a fost generalizata, toate actiunile au avut de suferit lasand practic administratorii fondurilor de actiuni fara adapost in fata scaderilor. Au fost actiuni care s-au prabusit si cu 95% anul acesta", a spus Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management.
SIF-urile sunt omniprezente in portofoliile fondurilor de actiuni, figurand cel mai adesea in clasamentul principalelor cinci detineri. Apetenta fondurilor de actiuni pentru SIF-uri se explica prin gradul ridicat de lichiditate al acestor titluri, administratorii preferand ca pe timp de criza sa aiba titluri lichide in portofoliu.
Desi lichide, SIF-urile au fost lovite din plin de criza din sectorul financiar, inregistrand cele mai mari scaderi anul acesta.
"Pe timp de criza, administratorii prefera sa detina SIF-uri in portofoliu pentru ca sunt titluri lichide, pe care se pot face vanzari sau realocari destul de usor, chiar daca au scazut foarte mult anul acesta. Mai mult, SIF-urile sunt singurele titluri pe care se poate face hedging pe piata de la Sibiu", a explicat Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare a investitiilor Aviva Investors (fosta Certinvest).
Pe cat de drastice au fost scaderile Bursei, pe atat de mici au devenit sperantele administratorilor ca recuperarea pierderilor va fi rapida.
"Fondurile de actiuni vor avea nevoie de cativa ani pentru a recupera actualele pierderi. Daca vor fi doi sau trei ani, sau poate chiar mai multi, este greu de estimat", a spus Razvan Rusu.
Recuperarea pierderilor nu va fi insa usoara pentru fondurile de actiuni. De exemplu, pentru un fond de actiuni care a pierdut 60% din valoarea unitatii este nevoie de o crestere a pietei de 150%, spune Florin Dolea de la Pioneer Asset Management. Putini administratori mai spera ca o astfel de crestere a pietei va avea loc in urmatorul an.
Mai mult, pe o piata in scadere fondurile de actiuni pot "bate" mai usor indicii bursieri prin diminuarea expunerii pe piata actiunilor. In timp ce pe o piata in crestere "e mai greu sa bati piata pentru ca exista limite maxime de expunere pe care fondul trebuie sa le respecte si care impiedica sa reproduca structura unui indice si implicit cresterea acestuia", spune Rusu de la Aviva Investors.
In luna octombrie, cand Bursa a suferit una dintre cele mai drastice scaderi, principalii indici afisand deprecieri cuprinse intre 32,6% si 56,4%, fondurile de actiuni au raportat scaderi sub aceste praguri, cuprinse intre 21% si 50%. Astfel, fondurile de actiuni, prin diversificare si refugiu in instrumente cu venit fix, au reusit sa amortizeze din agresivitatea scaderilor bursiere.
Pe de alta parte, in luna iunie a anului trecut, cand indicii bursieri afisau cresteri cuprinse intre 11% si 22%, doar patru fonduri de actiuni au reusit atunci sa bata indicii.
Octombrie a fost de departe cea mai neagra luna din istoria fondurilor de actiuni. Deprecieri puternice au fost inregistrate si in luna iulie, insa nu de amploarea celor de luna trecuta. In luna iulie, cea mai mare scadere a fost raportata de fondul de actiuni Napoca care a pierdut 17,3%, mult sub minimul de 50,1% inregistrat in luna octombrie de Raiffeisen Romania Actiuni.
Administratorii recomanda ca investitiile in fondurile de actiuni sa se realizeze pe o perioada de cel putin trei ani, insa din cauza scaderilor fara precedent ale Bursei nu pentru toti investitorii aceste termene sunt profitabile. Nici investitorii care au intrat in urma cu patru ani nu au scapat de impactul crizei, unii fiind in prezent pe minus.
De exemplu, investitorii care au plasat 1.000 de lei in luna octombrie 2004 in fondul de actiuni Omninvest au pierdut pana in prezent 14,2% din suma. De asemenea, un investitor care platea 0,47 lei pentru o unitate de fond Napoca in urma cu patru ani o poate vinde acum la jumatate din pret.
Scaderile inregistrate de fondurile de actiuni ii va face pe investitori sa se gandeasca de doua ori inainte sa investeasca. Acestia nu vor mai da buzna la fondurile de actiuni in cautare de randamente si profituri mari, ci isi vor orienta investitia in functie de apetitul la risc, spun administratorii. In prezent, investitorii au la dispozitie o piata a fondurilor de obligatiuni mult mai dezvoltata decat in anii trecuti, unde pot fie sa se refugieze de corectii, fie sa isi conserve capitalul.
"Nu cred ca fondurile de actiuni si-au epuizat toate atuurile in acest moment. Criza va cerne investitorii in fonduri de actiuni, care nu vor mai face subscrieri mari in aceste fonduri decat atunci cand piata va da semnale de revenire", a explicat Dolea de la Pioneer AM.
Singurele plasamente care au adus randamente anul acesta au fost fondurile monetare si cele de obligatiuni.
Performerul industriei la sfarsitul lunii octombrie a fost fondul BCR Obligatiuni cu un randament de 9,5% anul acesta, fiind urmat la scurta distanta de fondul de obligatiuni Aviva Investors Orizont, cu un plus de 8,8%, si de fondul monetar BCR Monetar, cu un randament de 8,4% in primele zece luni. Mai mult, toate fondurile de obligatiuni si monetare au incheiat primele zece luni ale anului pe plus: performantele fiind cuprinse intre 9,5% si 3,6%.
Nu toate fondurile care au investit in instrumente cu venit fix au fost insa mai profitabile decat un depozit bancar. Pentru un depozit bancar deschis la inceputul anului dobanda medie pe primele zece luni este de 6,1%.