joi, 26 martie 2009

Avion-spion doborât în Abhazia

Autorităţile republicii separatiste georgiene Abhazia, au afirmat că au doborât marţi, deasupra Mării Negre, un avion-spion fără pilot, dar nu sunt sigure cui să i-l atribuie, informează AFP.

"Am avertizat în mai multe rânduri partea georgiană şi i-am cerut să pună capăt zborurilor de recunoaştere în Abhazia", a declarat preşedintele separatist abhaz Serghei Bagapch, susţinând că aparatul
doborât este georgian. Georgia a dezminţit însă informaţia. "Niciun avion georgian nu a fost doborât de separatişti. Totul nu este decât o dezinformare", a comunicat Ministerul Apărării georgian.

Autorităţile abhaze au arătat ziariştilor bucăţi din fuselajul unui avion, afirmând că le-au recuperat din mare şi că aparatul doborât este de "fabricaţie israeliana", informează agenţia Ria Novosti.

După victoria să asupra forţelor guvernamentale georgiene, în urma războiului din 1992-1993, Abhazia este de fapt independenţa, dar fără să fie recunoscută oficial de vreo ţară, nici măcar de Rusia care a susţinut-o în timpul conflictului. Moscova a avertizat Georgia, că nu îi va permite o secesiune definitivă de Abhazia şi Osetia de Sud, în cazul în care va adera la NATO.