joi, 26 martie 2009

BĂSESCU: "Veltroni va pierde alegerile din Italia"

ntr-un interviu acordat cotidianului Il Messaggero, şeful statului român este de părere că fostul primar al Romei, Walter Veltroni, liderul Partidului Democrat din Italia, va pierde alegerile, relatează ediţia electronică a cotidianului italian. În aceeaşi publicaţie, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, susţine că "Bucureştiul nu ar avea probleme cu romii nomazi".

"Cred că Veltroni va pierde alegerile, nu o spun din cauza declaraţiilor făcute după uciderea Giovannei Reggiani", a declarat Băsescu, precizând că se bazează numai pe sondaje în acest pronostic.
"Nu vreau să creez confuzie, dar, din ceea ce ştiu din sondaje, Berlusconi va câştiga alegerile", a adăugat el. Il Messaggero remarcă faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a uitat tensiunile apărute între România şi Italia după moartea Giovannei Reggiani, chiar dacă şeful statului consideră că relaţiile actuale cu Roma sunt foarte bune.

Traian Băsescu a amintit, însă, despre cerşetorii din centrul istoric al Romei. "La Roma sunt multe persoane care cerşesc în apropiere de monumente, la Bucureşti nu", a mai spus preşedintele, referindu-se la perioada în care a fost primar al Capitalei. Pe de altã parte, dupã ce "România a trimis în Italia un număr mare de poliţişti", aceştia, "împreună cu cei italieni, au contribuit la combaterea grupărilor de infractori", a conchis Băsescu.

Cioroianu: "Barăcile din Roma ar fi de neconceput la Bucureşti"

Tot în Il Messagerro au apărut şi declaraţiile ministrului de Externe, Adrian Cioroianu. Acesta a declarat că Roma a interpretat "greşit permisivitatea" îngăduind taberele de romi. Totodată, el a subliniat
că Italia are obligaţia să-i protejeze pe cetăţenii români de pe teritoriul său. "Aşa cum statul român are obligaţia să protejeze cetăţenii italieni care trăiesc în România, aceeaşi obligaţie o are şi Guvernul italian", susţine Adrian Cioroianu.

Vorbind cu un grup de jurnalişti italieni prezenţi la Bucureşti, ministrul a prezentat situaţia siguranţei la cinci luni după uciderea Giovannei Reggiani. "Barăcile care au apărut în Roma în ultimii ani ar fi de negândit la Bucureşti", a declarat Cioroianu, o poziţie similară fiind exprimată şi de preşedintele Traian Băsescu. "Nu veţi vedea astfel de barăci în România. Dacă o comunitate de romi s-ar stabili într-un parc din Bucureşti, cu corturile, poliţia ar face imediat controale", a adăugat Cioroia