NATO a ordonat fortelor de ordine sarbe sa nu mai patruleze prin orase si a ocupat sectiile de politie
NATO a plasat practic provincia Kosovo sub legea martiala dupa ce a ordonat politiei locale sarbe sa-si suspende activitatile. Politistilor sarbi li s-a cerut sa isi parcheze masinile si sa nu mai patruleze prin orase, informeaza Reuters. Avand in vedere faptul ca fortele de politie ale ONU au fost deja retrase din nordul provinciei Kosovo inca din cursul zilei de luni, practic aceasta zona locuita de sarbi se afla in prezent sub controlul trupelor franceze, belgiene si spaniole din cadrul NATO prezente la fata locului.
"KFOR a pus Mitrovica sub legea martiala", a precizat pentru Reuters o sursa din serviciile de securitate. La principala sectie de politie din Kosovska Mitrovica masinile de politie ale sarbilor erau pazite de blindate belgiene. "In urma evenimentelor de ieri (ciocnirile dintre sarbi si politia ONU, n.red.) KFOR a preluat autoritatea asupra zonei de nord din Mitrovica si a ocupat sectiile de politie. Am primit ordin de la fortele ONU sa stam acasa pana cand vom fi rechemati", a declarat pentru Reuters capitanul Milija Milosevici.
Romanii n-au intervenit
Un ofiter de politie ucrainean din cadrul fortelor ONU din Kosovo a murit din cauza ranilor suferite in ciocnirile violente cu sarbii inregistrate luni, informeaza Mediafax. Ministerul de Interne de la Kiev a confirmat aceasta informatie si a precizat ca numarul ucrainenilor raniti in confruntari a ajuns la 20, fata de 14, cum se anuntase anterior. NATO si ONU au sustinut ca sarbii au utilizat arme automate si grenade de mana in aceste confruntari, cele mai grave de la proclamarea independentei Kosovo, la 17 februarie. Sarbii protestari, din randul carora au fost raniti peste 150, au afirmat ca au folosit doar pietre. Pe de alta parte, presa sarba de ieri aplauda faptul ca militarii romani din KFOR si ONU nu au participat la interventia in forta.
Tensiuni diplomatice
Ambasadorul Rusiei la NATO a reprosat Aliantei ca a folosit o "forta disproportionata" pentru evacuarea manifestantilor sarbi din tribunalele ONU de la Mitrovita, in nordul Kosovo, si a avertizat asupra riscului escaladarii situatiei. In timpul Consiliului NATO-Rusia, "am intrebat de ce s-a folosit o forta disproportionata impotriva manifestantilor, inclusiv femei si copii, care se aflau in cladire", a declarat ambasadorul Dmitri Rogozin. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept "amorala" incurajarea tendintelor "separatiste", cerand tarilor care au recunoscut independenta Kosovo sa mediteze la responsabilitatea lor fata de un proces calificat drept "periculos". "Vedeti ce se intampla in regiunea autonoma chineza Tibet, cum actioneaza separatistii acolo. Si albanezii din Macedonia cer deja un grad de autonomie care constituie primul pas spre independenta", a precizat seful diplomatiei ruse.
Spania arata spre "Capcana Kosovo"
Daca existau motive pentru ca Spania sa-si reconsidere actiunea in Kosovo, ciocnirile de luni de la Mitrovica au adus un nou argument, scrie presa spaniola citata de Rompres. Un gardian civil spaniol, membru al contingentului de politisti trimis de ONU, a fost ranit de o schija intr-o explozie intervenita in incidentele de la Mitrovica. Guvernul trebuie sa revizuiasca in profunzime sensul misiunii spaniole in Kosovo in contextul escaladarii pericolului in aceasta regiune, dupa ce comunitatea internationala - UE inclusiv - a secondat o secesiune care afecteaza dreptul international si care nu a fost si nici nu trebuie sa fie recunoscuta de Spania, se arata in influentul cotidian de dreapta spaniol ABC. Fortele NATO ar fi putut sa stie ca misiunea lor pacificatoare in Balcani se va lovi de proteste si sabotaje similare, ca estetica si procedura, celor suferite de tancurile sovietice trimise la Budapesta in 1956 si la Praga in 1968, se scrie intr-un material intitulat "Capcana Kosovo". Pentru sarbii din Kosovo, soldatii NATO sunt cei care contribuie la supunerea lor de catre majoritatea albanezo-kosovara. Independenta ar putea fi reclamata acum si de sarbii din Bosnia, turcii din Cipru si chiar separatistii basci si catalani. Fiind o chestiune de coerenta, executivul ar trebui sa retraga cei 585 de soldati spanioli din Kosovo in loc sa-i inlocuiasca in aprilie, conchide ABC.