joi, 26 martie 2009

Dalai Lama, dispus să renunţe la scaun

Liderul spiritual tibetan asigură că revendicările călugărilor budişti nu ameninţă integritatea teritorială a Chinei.

Premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat ieri că protestele violente din capitala Tibetului, Lhasa, au fost provocate şi organizate de către „clica“ celui de-al 14- lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, informează AFP.

„Au vrut să saboteze Jocurile Olimpice de la Beijing“, care se vor desfăşura peste cinci luni, a susţinut Jiabao, acuzându-l pe Dalai Lama că nu doreşte dialog paşnic şi autonomia Tibetului, aşa cum susţine, ci independenţa acestei regiuni. „Dacă Dalai Lama renunţă la independenţă şi recunoaşte faptul că Tibetul este parte inalienabilă a Chinei, precum Taiwanul, atunci uşa noastră este deschisă pentru un dialog cu el“, a subliniat
prim-ministrul chinez.

De la Dharamsala (India), unde se află în exil, Dalai Lama a dat asigurări că nu are nicio legătură cu violenţele din Lhasa şi s-a arătat dispus să renunţe la calitatea de lider spiritual al budiştilor tibetani dacă violenţele din Lhasa se vor extinde. „Violenţa este contrară naturii umane. Chiar dacă o mie de tibetani îşi sacrifică viaţa, acest lucru nu va rezolva nimic. Nu trebuie să lăsăm să se dezvolte sentimente antichineze“, a adăugat el.

Dalai Lama a răspuns acuzaţiilor premierului Wen Jiabao, propunând Beijingului să trimită anchetatori care să verifice activitatea comunităţii tibetane din exil. „Ne pot verifica birourile din exil... pot să-mi controleze pulsul, urina, scaunul, orice“.

Apeluri pentru boicot olimpic

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat ieri, la Lausanne, în faţa sediului Comitetului Internaţional Olimpic, denunţând represiunea chineză din Tibet. „Opriţi crimele în Tibet!“ şi „Domnule Rogge, tăcerea dumneavoastră îi ucide pe tibetani“, se putea citea pe banderolele demonstranţilor, în fruntea cărora se aflau mai mulţi călugări budişti. Preşedintele CIO, Jacques Rogge, a reacţionat cu prudenţă la evenimentele din Tibet, exprimându-şi speranţa că flacăra olimpică va traversa acest teritoriu în luna iunie.

MIZĂ STRATEGICĂ

China domină Asia de pe „acoperişul lumii“

Tibetul, acest veritabil „acoperiş al lumii“ strategic, permite Chinei să se impună în Asia, precizează mai mulţi analişti, citaţi de agenţia France Presse. Tibetul este foarte important pentru China din punct de vedere strategic şi militar, explică Andrew Fischer, economist la Institutul londonez de studii asupra dezvoltării. Odinioară zonă-tampon între britanici, Rusia şi China, Tibetul este acum o platformă de unde regimul de la Beijing domină întreaga Asie, spune cercetătoarea franceză Anne-Marie Blondeau. Nu trebuie însă uitate nici importantele resurse de apă ale Tibetului, aminteşte Blondeau.