joi, 26 martie 2009

Putin neclintit in fata SUA

In pofida tonului pozitiv afisat de delegatia americana, tandemul Rice-Gates a decolat, ieri, de la Moscova fara a bifa obiectivele de pe agenda celei de-a doua vizite in Capitala rusa din ultimele sase lui, punctand insa o intrevedere cu Opozitia si societatea civila locale, de natura sa irite Kremlinul.

Cele doua zile petrecute de sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, si seful Pentagonului, Robert Gates, la Moscova, nu au avut efectul scontat, gazdele ruse dovedindu-se a fi de neclintit in privinta scutului antiracheta al SUA destinat eventualelor amenintari balistice din directia Iranului si Coreei de Nord.
Desi oaspetii americani au preferat sa-si pastreze pana in ultimul moment optimismul, secretarul Apararii, Robert Gates, declarandu-se, ieri, chiar "surprins" de tonul pozitiv al discutiilor cu gazele
ruse, bilantul vizitei menite sa dea tonul bilateralei Bush-Putin ce va avea loc in contextul summit-ului NATO de la Bucuresti, dar si sa tatoneze terenul in perspectiva iminentei rocade Putin-Medvedev, a fost cu totul altul, potrivit presei ruse. "Rice si Gates au venit la Moscova degeaba", titra Pravda in prima zi a vizitei celor doi la Moscova, anticipand esecul noilor consultari ruso-americane pe tema scutului american antiracheta ce urmeaza sa fie amplasat in Europa, de altfel confirmat, ieri, de Interfax. "Problema ramane in continuare valabila si consta in faptul ca americanii nu renunta la planurile lor de a desfasura un sistem
antirachite in Europa de Est", nota agentia de presa rusa, in contextul in care secretarii americani au prezentat, ieri, omologilor rusi un document propunand noi "cadre strategice" pentru relatiile bilaterale americano-ruse, tinut insa departe de ochii publicului. Intrevederea tandemului Rice-Gates cu ministii rusi de Externe, Serghei Lavrov, si al Apararii, Anatoli Serdiukov, a fost precedata, luni, de reuniuni separate cu presedintele Vladimir Putin si succesorul sau la Kremlin, Dmitri Medvedev.
Opozitia, la raport
Agenda emisarilor lui Bush nu s-a limitat insa la contactele cu Administratia Putin, secretarii americani intalnindu-se, ieri, cu reprezentantii Opozitiei si ai societatii civile ruse.
Intrevederea se pare ca a fost insa atent filtrata, in contextul in care pe lista invitatilor asteptati la micul-dejun cu sefa diplomatiei americane si seful Pentagonului, gazduit de Ambasada SUA la Moscova, nu s-au regasit nici unul dintre criticii marcanti ai regimului de la Kremlin.
Astfel, fostul premier Mihail Kasianov si fostul campion mondial la sah Garry Kasparov au absentat de la intalnirea cu Condoleezza Rice, alaturi de mai multi activisti pentru drepturile omului, transmite Reuters. "Nu numai ca nu am fost invitata, ci nici macar nu am aflat despre (manifestare)", a declarat Tatiana Loksina, membra a Human Rights Watch. Purtatorul de cuvant al misiunii diplomatice americane din Capitala rusa a refuzat sa comenteze incidentul. Intrebata daca aceasta etapa a vizitei sale la Moscova ar putea irita Kremlinul, sefa diplomatiei de la Washington nu a exclus posibilitatea, exprimandu-si, pe de alta parte, speranta ca Rusia va cunoaste "o perioada de tranzitie in privinta drepturilor omului" in perioada mandatului lui Dmitri Medvedev la Kremlin.