joi, 26 martie 2009

Schimbari electorale la Fisc

Sefii incomozi din Finante si Vama au fost transferati, sustin oficiali ai PDL * ANAF dezminte afirmatia invocand eficientizarea activitatii institutiei

Europarlamentarul PD-L Sebastian Bodu i-a acuzat ieri pe ministrul de Finante, Varujan Vosganian, si conducerea ANAF ca au demarat o campanie
de "permutari electorale" de personal. El s-a aratat revoltat de ordinul emis de presedintele ANAF, prin care mai multi sefi de Directii Financiare, Vama si Garda Financiara au fost mutati in alte judete pentru sase luni. Bodu a cerut ministrului de Finante sa vina in fata Parlamentului pentru a explica masura luata. In replica, conducerea ANAF se apara, spunand ca masura nu are caracter politic sau disciplinar, ci este luata pentru eficientizarea activitatii institutiei.
"Acuz Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF ca au luat o masura hazardata, abuziva, nefundamentata economic si administrativ si iresponsabila din punct de vedere al interesului national, respectiv cresterea colectarii finantelor la bugetul de stat", a sustinut fostul presedinte ANAF. Bodu a declarat ca mutarea, pentru o perioada de sase luni in alte judete, a 11 directori executivi, conducatori de Directii Financiare, a 18 comisari, sefi de Garda Financiara si a tuturor celor opt conducatori de Directii Vamale Zonale s-a luat fara consultarea acestora. "Decizia le-a venit tuturor in plic", a declarat Bodu citat de Mediafax.
Haos la Finante
"Sase luni va fi un haos. Este imposibil ca acesti oameni sa faca ceva intr-un timp atat de scurt", a afirmat europarlamentarul PD-L. El a declarat ca prin aceasta masura este protejata clientela politica, iar partidele se pot folosi de banii acestora in campania electorala. Bodu a dat exemplul unui sponsor important al PNL din Arad, care este proprietarul unei fabrici de alcool. "Este clar ca sunt interese ca acei sponsori sa continue activitatea de sponsorizare la partidele politice", a precizat pedelistul. El a explicat ca masura nu se sustine nici prin ratiuni economice deoarece mutarea dintr-un judet in altul a directorilor va costa ANAF aproximativ un milion de euro in cele sase luni. "Voi cere ministrului de Finante sa vina in fata Parlamentului daca incasarile vor scadea", a mai spus Bodu.
ANAF: Nu sunt mutari politice
"Aceste mutari nu trebuie interpretate drept sanctiuni disciplinare. Ideea a fost ca atat angajatii, cat si activitatea propriu-zisa sa beneficieze de expertiza celor mai buni. Cei care au avut rezultate excelente pe plan local au fost trimisi sa identifice si sa elimine eventualele disfunctionalitati din judetele cu performante ceva mai scazute", a declarat presedintele ANAF, Daniel Chitoiu. El nu a precizat insa daca cei mutati vor reveni pe posturile initiale la expirarea celor sase luni.