joi, 27 august 2009

Militarul american rănit la Babadag a fost transferat la un spital din Germania

Militarul american de la Baza Mihail Kogălniceanu rănit luni, în timpul
unei aplicaţii desfăşurate în poligonul de la Babadag, a fost transportat, luni seară, la un spital din Germania, transmite corespondentul NewsIn.

Liliana Tuţa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a confirmat că pacientul a fost transferat în Germania.

„A fost transferat la un spital de campanie din Germania. Pacientul a plecat în stare bună, operat la mână, imobilizat cu aparat ghipsal la antebraţ. Era foarte bine din punctul nostru de vedere”, a precizat directorul medical.

Liliana Tuţa a precizat că fracturile multiple de oase ale mâini au de obicei şi atingere de nervi, iar dotările spitalului din Germania permit recuperarea mai rapidă şi completă.

Soldatul rănit avea 30 de ani şi provenea din escadronul al 4-lea, regimenul al doilea de cavalerie, cu baza la Vilseck, Germania, informează marţi un comunicat al Joint Task Force East.

Potrivit chirurghului Joint Task Force East, dr. Aaron Williams, soldatul a suferit răni ca urmare a exploziei, oase rupte la mână şi braţ şi are, momentan, unele dificultăţi de auz. Soldatul nu este în pericol să îşi piardă niciunul dintre membre, dar a suferit intervenţii chirurgicale.

Potrivit comunicatului Joint Task Force East, soldatul ar fi în curs de pregătire pentru transport
, în următoarele zile, la centrul medical Landstuhl, în Germania.

"Spitalul din Constanţa a făcut o treabă excelentă evaluând rapid starea pacientului şi pregătindu-l pentru operaţie", a declarat doctorul Williams.

Incidentul se află în curs de investigare, dar datele preliminare arată că dispozitivul explozibil a fost confundat de soldat ca fiind un dispozitiv fumigen şi acesta i-a explodat în mână, în timp ce încerca să-l îndepărteze din drum, în cadrul unui scenariu de antrenament.

Un militar american de la Baza Mihail Kogălniceanu a fost rănit, luni, în timpul unei aplicaţii desfăşurate în poligonul din Babadag, unde participa la exerciţiul militar bilateral româno-american "Joint Task Force - East Rotation 09". La exerciţiul "Joint Task Force East Rotation 09" participă aproximativ 600 de militari români şi 1200 de militari americani şi se desfăşoară în perioada 6 august-15 octombrie. Pregătirea constă în exerciţii de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciţii cu tragerii reale – nivel pluton, exerciţii tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situaţii tactice, alte tehnici de acţiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, potrivit MApN.

Acest exerciţiu se desfăşoară în baza acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2006.

Hossu: Nu vom accepta ultima variantă de coeficienţi din legea unică de salarizare

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat înaintea şedinţei cu Executivul, că nu va accepta ultima variantă de coeficienţi, pentru că aceasta nu rezolvă multe probleme. ''Sperăm să fie realmente o lege transparentă, să includă pe toată lumea din sector şi să elimine privilegiile stabilite prin legi speciale'', a spus Hossu.

''Sperăm realmente ca problemele legate de legea de salarizare unitară din tot sistemul bugetar să fie rezolvate, şi, în acelaşi timp sperăm să existe disponibilitatea pentru ca această lege efectiv să apară'', a declarat Bogdan Hossu, înaintea întâlnirii cu reprezentanţii Guvernului.

Lideru Cartel Alfa a anunţat că va încerca să convingă Guvernul că termenul de 2 septembrie este unul nerealist pentru finalizarea legii unice de salarizare, ''care actualmente are foarte multe deficienţe în structura corpului textului de lege a coeficienţilor''.

''Nu vom accepta ultima variantă de coficienţi pentru că nu rezolvă multe dintre problemele stabilite inţial. Sistemul de echivalare pe orizontală nu este rezolvat, coeficienţii nu rezolvă etica şi echitatea legată de respectarea celor 9 criterii care s-au stabilit de comun acord, de evaluare
a fiecărei funcţii în parte'', a precizat Bogdan Hossu.

Fraudă de 4,8 mil. euro la pensiile de invaliditate

Peste 1.400 de pensionari pentru invaliditate au fost obligaţi să returneze sumele primite, în valoare de peste şapte milioane de dolari (aproximativ 4,8 mil. euro), după ce autorităţile au constatat că nu îndeplineau criteriile de pensionare pe caz de boală, informează AP, ştire preluată de newsday.com.

Casa Naţională de Pensii, în colaborare cu poliţia, a demarat un control
în judeţul Dâmboviţa, unde autorităţile aveau suspiciuni că pensiile de invaliditate se obţin în mod fraudulos.

“Am început prin verificarea a 3.000 de dosare, controlul fiind încă în derulare, aşa că nu avem cifre exacte în acest moment. Mai avem de verificat aproximativ 900 de dosare, dar am constatat că destul de multe pensii au fost obţinute fraudulos”, a declarat pentru Business Standard preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNPAS), Doina Pârcălabu.

Aceasta a explicat că nu se ştie exact câţi bani vor fi recuperaţi în urma controalelor, pentru că beneficiarii se pot adresa instanţelor, care se pot pronunţa diferit, de la caz la caz.

“Nu se poate spune că vom recupera aceşti bani imediat şi integral. În unele cazuri se va dispune sistarea plăţilor, în altele - recuperarea în trepte. În cazul celor care se adresează instanţei, va dura mai mult timp”, a spus Pârcălabu.

Situaţia pensionărilor frauduloase pe caz de boală a făcut obiectul mai multor controale în ultimii ani, motiv pentru care se lucrează la nivelul Guvernului pentru modificarea legislaţiei în domeniu.

“Lucrăm pe mai multe variante, fie se va majora stagiul minim de cotizare la care se poate ieşi la pensie pentru invaliditate, fie se vor modifica gradele de invaliditate. Nu am luat încă o decizie în acest sens”, a spus preşedintele CNPAS.

În prezent, în România sunt peste 5,5 milioane de pensionari, din care peste 900.000 primesc pensie pentru invaliditate. CNPAS a raportat un deficit de 1,5 miliarde de lei pe bugetul de pensii, la jumătatea anului, estimând că până la finele anului acesta va ajunge la două miliarde de lei. La rectificarea bugetară din această săptămână, Casa
de Pensii a cerut o suplimentare a bugetului de pensii de aproximativ 500 milioane de lei.

Peste 80 de militari paraşutişti din Bacău vor pleca în Kosovo pentru şase luni

Un detaşament format din 86 de militari de la Batalionul 498 Paraşutişti "Smaranda Brăescu" vor pleca, miercuri, în Kosovo unde vor îndeplini misiuni de escortă, control
trafic şi patrulare, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale(MApN), remis, marţi, agenţiei NewsIn.

Cei 86 de militari vor face parte din Detaşamentul Naţional de Forţe – RoFND XIX – din compunerea Grupului de Luptă Multinaţional de Vest al misiunii conduse de NATO în Kosovo, KFOR. Misiunea militarii români va dura şase luni şi se va desfăşura în cooperare cu militarii italieni, sloveni şi unguri.

Ceremonia plecării în Kosovo va avea loc începând cu ora 11.00, la Bacău, în prezenta secretarului de stat Dan Tătaru. La eveniment vor mai participa, alături de rudele militarilor, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai administraţiei publice locale, se mai arată în comunicatul MApN.

În prezent, România are în Kosovo un număr de 150 de militari, în cadrul misiunii NATO-KFOR.

Aproximativ 60.000 de comprimate cu substanţe anabolizante, confiscate în Vama Vărşand

Aproximativ 60.000 de comprimate cu substanţe anabolizante au fost descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, judeţul Arad, într-un automarfar care transporta
colete din Bulgaria pentru firme din Austria şi Olanda, transmite corespondentul NewsIn.

Comprimatele au fost descoperite în momentul în care automarfarul marca Mercedes, condus de un cetăţean bulgar în vârstă de 49 ani, a ajuns în punctul de frontieră.

"În urma controlului
efectuat asupra compartimentului de marfă al TIR-ului, poliţiştii de frontieră au descoperit o cutie de carton care conţinea 59.500 de comprimate purtând inscripţia «Naposim». Cetăţeanul bulgar a declarat că nu ştia nimic de existenţa substanţelor anabolizante”, a declarat, marţi, agent Mihaela Leş, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.

Comprimatele, în valoare de 11.900 de lei, au fost confiscate, iar şoferului i-au fost întocmite actele
premergătoare începerii urmăririi penale pentru introducere şi scoatere ilegală din ţară de substanţe anabolizante, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie prezentat procurorului de pe lângă Tribunalul Arad, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Pastilele de Naposim conţin ca substanţă activă Metandienonum, care se află pe lista substanţelor interzise aprobată prin ordin de Agenţia Naţională Anti-doping din Romania, respectiv prin Legea nr. 104/2008.

Mai mulţi părinţi de gemeni din Braşov cer în instanţă plata indemnizaţiei pentru ambii copii

Mai mulţi părinţi de gemeni din judeţul Braşov au cerut în instanţă plata indemnizaţiei pentru ambii copii, trei familii câştigând deja procesele, în condiţiile în care legea care prevede acordarea acestor bani pentru fiecare copil nu are încă norme metodologice de aplicare.

Trei familii din judeţul Braşov au câştigat deja procesele intentate Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS), iar alte opt cazuri se află pe rolul instanţelor braşovene, transmite corespondentul NewsIn.

"Avem trei procese pierdute, alte opt care se vor judeca odată cu reluarea activităţii instanţelor judecătoreşti după vacanţa judecătorească şi 12 plângeri prealabile, care aşteaptă să ajungă în instanţă“, a declarat Nicolae Bărdaş, directorul AJPS Braşov.

Deşi legea care prevede plata unei indemnizaţii de 600 de lei pentru fiecare al doilea sau al treilea copil născut din gemeni sau tripleţi a fost publicată în Monitorul Oficial la jumătatea lunii iunie, AJPS nu poate plăti aceste indemnizaţii pentru că nu au apărut normele de aplicare a Legii 239/iunie 2009.

"Atât timp
cât nu apar normele de aplicare, noi nu putem introduce în plată aceste cazuri decât dacă părinţii câştigă în instanţă. Deja am pierdut trei procese şi a trebuit să începem plata indemnizaţiei de 600 de lei pentru al doilea copil“, a mai spus directorul AJPS Braşov.

Legea nr. 239/2009 pentru modificarea art. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, a fost publicată în Monitorul Oficial din 15 iunie 2009. Conform art. 2 al legii adoptate de Parlament, cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Inspectorul şef al IPJ Vâlcea a fost eliberat din funcţie

nspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, comisarul şef Florian Marin, a fost eliberat din funcţie, la cerere, transmite corespondentul NewsIn.

Comisarul şef Florian Marin a invocat probleme personale în cererea sa de eliberare din funcţie.

Potrivit comisarului de poliţie Marcel Sărdaru, purtător de cuvânt al IPJ Vâlcea, la comandă rămâne comisarul şef Nicolae Sărdărescu, adjunct al şefului IPJ Vâlcea, până la organizarea, de către IGPR, a concursului pentru funcţia de inspector şef.

Sărădescu suplineşte şi cel de-al doilea post de adjunct al IPJ Vâlcea, pe probleme de ordine publică şi siguranţă rutieră, după ce, în urmă cu câteva luni, comisarul de poliţie Daniel Munteau s-a pensionat pe motive medicale, iar, la scurt timp
, a fost arestat pentru acte de corupţie. Munteanu a fost eliberat după câteva zile, printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care i-a admis cererea de judecare în stare de libertate.

Comisarul şef Sărdărescu a declarat că va încerca să se achite cu rigurozitate de responsabilităţile pe care le are, alături de poliţiştii pe care îi conduce.

Şeful IPJ Vâlcea, comisarul şef Florian Marin, şi-a înaintat demisia din funcţie şi la jumătatea lunii iunie, motivând că a luat această decizie din "considerente de ordin personal, dar şi profesional", dar atunci cererea sa nu a fost aprobată.

Florian Marin este ofiţer de poliţie din anul 1990 şi a fost numit inspector şef al IPJ Vâlcea la 24 ianuarie 2008.

Băsescu a decorat nava-şcoală Mircea, la 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, marţi, pavilionul navei şcoală Mircea cu ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler pe timp de pace, în anul în care s-au împlinit 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române, transmite corespondentul NewsIn.

"Gestul pe care l-am făcut este un gest de recunoştinţă al naţiunii române faţă de nava şcoală Micea, al meu faţă de nava şcoală Mircea şi faţă de cei care m-au ajutat să învăţ tainele meseriei de marinar. Vă asigur că am avut o mare supriză aflând că, în 70 de ani de existenţă, nava şcoală Mircea nu a fost decorată. Probabil o neglijenţă a timpului şi nu a oamenilor politici de care depindea acest lucru”, a spus Băsescu.

“Am vrut să fac o reparaţie propriei mele memorii şi o reparaţie pe care nava şcoală Mircea o merita din partea tuturor celor care până astăzi puteau să-şi amintească că există un spirit materializat într-o navă, care se numeşte spiritul Mircea, generat de şcoala navă Mircea”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu le-a mai spus membrilor echipajului şi studenţilor că nava şcoală Mircea este o şcoală de clădit caractere. "Aţi efectuat un marş de peste o sută de zile şi ceea ce eu ştiu din ce am trăit la bordul navei Mircea este că v-aţi întors cu altfel de oameni din acest voiaj. Cu certitutdine, nava şoală Mircea este cea mai înaltă şcoală de călit caractere. Plecaţi în voiaj cu nişte civili şi vă întoarceţi cu bărbaţi ai mării. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste o mie de viitori marinari”, a afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus că voiajul pe Mircea este cel mai dur pe care îl face un marinar în viaţa sa. “Din experienţă vă spun că, indiferent care au fost situaţiile prin care am trecut ca ofiţer sau comandant de navă, cele mai dure experienţe au fost tot la bordul navei şcoală Mircea”, a susţinut Băsescu.

Nava şcoală Mircea a împlinit în acest an 70 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române. Bricul s-a întors marţi din marşul anual de instruire practică început în luna aprilie. La bordul său s-au aflat 192 de persoane. 65 sunt studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 38 elevi la Şcoala Militară de Maiştri "Amiral Ion Murgescu", doi au fost cadeţi din Turcia, iar restul membri ai echipajului. Printre aceştia s-au aflat şi şase fete.

La 26 ianuarie 1938, la Şantierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg, s-a semnat certificatul de naştere al velierului tip bark, clasa A, „Mircea”. În ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă, iar la 27 martie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional. Velierul a fost botezat ca şi înaintaşul său bricul „Mircea” (1882-1944), purtând cu cinste pe mări şi oceane tricolorul românesc şi numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, întregitorul Ţării Româneşti până la “Marea cea mare”.

La 17 mai 1939, a fost organizată primirea în portul Constanţa, moment rămas, de atunci, în tradiţie ca Ziua navei. La scurt timp, au fost ambarcaţi cadeţii Şcolii Navale „Mircea”, cu care a plecat în primul său marş în Marea Mediterană.

La 5 septembrie 1944, flota militară a României a fost în cea mai mare parte îndreptată spre U.R.S.S, „Mircea” fiind şi el dus
în captivitate, unde a rămas doi ani. Din anul 1948, a reluat marşurile de instrucţie în Marea Neagră, înfruntând numeroase furtuni.

În perioada octombrie 1965 – octombrie 1966, nava a fost supusă unor importante lucrări de modernizare, în şantierul constructor, „Blohm und Voss”. Cea de-a doua etapă de reparaţii capitale şi dotări cu sisteme de navigaţie, comunicaţii şi guvernare de ultimă oră a avut loc în perioada 1994 – 2002, la Brăila. Ca şi în perioada construcţiei acestui velier, fondurile de reparaţii au fost completate prin donaţii publice, graţie iniţiativelor unor oameni inimoşi şi iubitori de mare. La terminarea acestor lucrări „Mircea” a devenit cea mai modernă navă dintre „surorile” ei – Eagle (SUA), Gorch Fock I (Germania), Gorch Fock II (Germania) şi Sagres III (Portugalia).

Marşul efectuat în perioada 4 martie - 30 august 1976 este cel mai complex, atât din punct de vedere al duratei, cât şi al distanţei parcurse. “Mircea” a participat la sărbătorirea bicentenarului independenţei Statelor Unite ale Americii şi la “Operation Sail 76”, regata Bermuda - New Port.

Anul 2004 a coincis cu cea de-a doua traversadă a Oceanului Atlantic, nava şcoală luând parte la competiţia nautică “Tall Ships Challenge 2004”. În cadrul etapei Charleston-Delaware Bay, ”Mircea” a ocupat locul II la “Divizia Tineret”.

În anul 2005, nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, participând la competiţia nautică "Tall Ships Race 2005". Cu această ocazie, a fost prezent la festivaluri maritime internaţionale şi manifestări jubiliare în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Germania şi Olanda.

Marşul de instrucţie din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna şi Samsun fiind porturile de escală.

În anul 2007 nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterana, fiind prezentă la competiţia nautică "Tall Ship Race Mediterranea" şi având escale în porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon şi Genova.

Anul 2008 a adus pentru „Mircea” un marş de instrucţie de 115 zile în Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica şi participarea la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", şi "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sărbătoriţi 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii", nava şcoală a Marinei Germane, "Gorch Fock II".

Numărul de angajaţi din sistemul bugetar ar putea scădea cu 326.000 până în 2015

Numărul de angajaţi din sistemul bugetar ar putea scădea de la 1.394.000 în acest an până la 1.068.000 în 2015, iar salariile de la stat ar putea creşte în medie cu 56% în următorii şase ani, potrivit variantei prezentate marţi sindicatelor şi patronatelor de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Astfel, potrivit acestui document
, numărul angajaţilor din sistemul bugetar ar putea scădea cu 150.000 anul viitor, până la 1.244.000, iar salariile vor avea o creştere zero, mai arată datele prezentate marţi sindicaliştilor de reprezentanţii Finanţelor.

În continuare, numărul bugetarilor ar urma să ajungă la 1.207.000 în 2011 şi la 1.170.000 în 2012. Totodată, salariul minim pe economie ar urma să crească anul următor la 705 lei şi ar putea ajunge la 764 lei în 2011. Salariul minim ar putea ajunge la 845 lei în 2012, la 934 în 2013, la 1.016 lei în 2014 şi la 1.100 în 2015.

Din datele prezentate de reprezentanţii Finanţelor reise că salariul minin pe economie nu mai este legat de coeficientul 1 din Legea unitară de salarizare în 2010.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, salariile vor creşte abia în 2011, cu 8,3%, urmând ca în 2012 să înregistreze o creştere substanţială, de 10,7%.

În 2013 este estimată o creştere de 10,5%, iar în 2014 de 8,8%. Peste şase ani, în 2015, salariile din Românie ar putea înregistra o creştere de 8,2%, mai arată datele privind impactul aplicării Legii unitare de salarizare.

Trei cazuri noi de gripă porcină au fost confirmate în România, numărul total ajungând la 284

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină în România a ajuns la 284, de luni până marţi fiind confirmate trei noi cazuri, potrivit ultimei centralizări a Centrului European de Prevenire a Bolilor
(ECDC).

În ultimele 24 de ore, cele mai multe noi cazuri de infectare cu virusul A/H1N1 din ţările UE au fost înregistrate în Germania, 585, numărul total ajungând la 14.325. Tot de luni până marţi, în Portugalia au fost confirmaţi 223 de noi pacienţi cu gripă porcină, iar în Grecia 207.

De la apariţia virusului, în Europa au fost depistate peste 43.150 de cazuri şi au murit de gripă porcină 93 de persoane, potrivit datelor centralizate de ECDC.

luni, 17 august 2009

Meditatorii constanteni, la limita evaziunii fiscale

In municipiul si judetul Constanta sunt angajati 10.500 de dascali, insa doar opt dintre acestia si-au declarat veniturile pe care le obtin din meditatii la administratiile financiare.

Potrivit evidentelor directiei Generale a Finantelor Publice din Constanta, opt contribuabili sunt inregistrati cu venituri realizate din activitatea
de meditatori. Mai precis, sapte sunt inregistrati la APF Constanta si cel de-al optulea contribuabil, la APF Murfatlar. Conform legii, dascalii sunt obligati sa dea chitante elevilor si sa plateasca impozit pentru banii
proveniti din meditatii. Autoritatile spun ca nu ii pot depista pe profesorii care dau lectii private daca parintii nu fac sesizari. Parintii, la randul lor, spun ca apeleaza la meditatii pentru copiii lor deoarece programele scolare sunt incarcate. In plus, datorita motivatiei financiare, unii dascali predau mai bine in particular decat la clasa. Alti parinti ar renunta la meditatori, insa arata cu degetul catre unii dascali spagari. si ce nu face parintele pentru binele copilului. Face sacrificii, chiar imprumuturi, pentru a nu-i strica viitorul.



Cadrele didactice care mediteaza sunt privite cu ostilitate de alte categorii socio-profesionale pentru ca obtin usor, se spune, un venit substantial in afara salariului. Mai sunt si elevi care nu invata si atunci meditatiile sunt, pentru acestia, un rau necesar. De cealalta parte insa, profesorii spun ca ei muncesc pentru banii primiti, iar cauza principala pentru care nu isi declara veniturile din meditatii la Fisc ramane salariul mic, care nu le permite sa duca un trai decent. Nu toti dascalii dau meditatii. In top raman, si in acest an, cei care predau romana, matematica si limba engleza. Inainte de admiterea la liceu si la facultate orele in particular se intetesc. Pentru o sedinta, adica doua ore de predare si evaluare, parintii scot din buzunar intre 40 si 80 lei
. Cine se mediteaza cu un profesor universitar trebuie sa plateasca mult mai mult. Cei mai multi dascali cer, in general, 50 lei pe o sedinta de doua ore.



Dintre disciplinele fara meditatii amintim religia, educatia plastica si educatia muzicala. Autoritatile ii avertizeaza pe profesorii care dau meditatii ca intra sub incidenta legii cu privire la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Nedeclararea veniturilor constituie infractiune, potrivit Legii nr. 87/1994, si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani.

Norme de venit
Potrivit prevederilor art. 49, alin. (1) si (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, activitatea de servicii efectuata de meditatori se regaseste in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se stabileste pe baza de norme de venit. In plus, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul, potrivit art. 51 din actul normativ mai sus mentionat, sa opteze pentru determinarea venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Uite taxa de Deltă, nu mai e taxa de Deltă!

Taxa de acces pe traseele turistice din Delta Dunării a fost suspendată, decizie care a creat haos în zonă. „Mai multe amănunte am putea afla måine (n.r. azi), cånd modificările vor fi, se pare, publicate în Monitorul Oficial“, a declarat Liliana Ivăncenco, purtătorul de cuvånt al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Descentralizarea, o soluţie a reformei în educaţie, este primită cu reticenţă de sistem

Descentralizarea învăţământului preuniversitar, începută de peste cinci ani, ar putea fi soluţia reformei, însă nu se poate aplica din cauză că sistemul este refractar, iar noul proiect ministerial nu aduce mari schimbări faţă de situaţia actuală din şcoli, spun specialiştii chestionaţi de NewsIn.

Acest proces, care înseamnă de fapt autonomie pentru şcoli, atât din punct de vedere financiar
, cât şi pentru alegerea programei şcolare sau în alegerea profesorilor pe care îi angajează, nu este o noutate în istoria reformei educaţiei.

Fostul ministru, Mihai Hărdău, în prezent preşedinte al Comisiei de educaţie din Senat, îşi aminteşte care au fost piedicile pe care descentralizarea le-a avut în perioada ministeriatului său. "Când am ocupat fotoliul de ministru, era deja pe rol un proiect al Băncii Mondiale privind finanţarea per elev, coordonator fiind un polonez. Acesta a elaborat o formulă de finanţare încărcată cu coeficienţi, greu perceptibilă de media, care au luat în derâdere infantilă tot ce era legat de acest aspect. Proiectul, bun, zic eu, trebuia pilotat în opt judeţe care aveau putere de decizie în detrimentul ministerului, cu o formulă de finanţare ce obliga la eficienţă educaţională şi la reducerea risipei", spune fostul ministru.

Eventuale rapoarte ale pilotării descentralizării nu există, în prezent, la Ministerul Educaţiei, din cauză că organismele care se ocupau de acest lucru au dispărut odată cu schimbarea mandatelor miniştrilor.

Fostul ministru Hărdău consideră că, printre problemele pe care le-a întâmpinat aplicarea descentralizării, se numără birocraţia, sistemul închis şi împotrivirea celor direct
implicaţi.

"Exista un front comun - părinţi, primari, sindicate - de împotrivire, din cauza faptului că, de exemplu, în mediul rural, dispar locuri de muncă în şcolile cu puţini copii, dispare şcoala primarului, care pierde electoral, apare competiţia între satele din comună, care să deţină o şcoală mai mare. În ceea ce priveşte sindicatele, ele sunt exponentul mediocrităţii şi vor lupta pentru mediocritate, pentru că performanţa înseamnă disciplină, multă muncă, efecte de bilanţ. În prezent, Statutul personalului didactic fixează până la îmbălsămare orice profesor titular", mai spune Hărdău, care subliniază că până acum descentralizarea s-a aplicat cu multa stângăcie şi cu lipsă de curaj şi decizie.

Despre proiectul aflat în prezent în dezbatere publică, Hărdău afirmă că este în continuare refractar şi nu aduce modificări de fond. "La părţile este lăsată o mare paranteză deschisă amatorismului şi conservatorismului. Finanţarea trebuie să fie per elev, clar, tăios. Ar rezulta implicit celelalte deziderate. Am râs când am citit la finanţare ", spune Hărdău.

De aceeaşi părere este şi fostul ministru Mircea Miclea, în prezent preşedinte al Comisiei prezidenţiale pe educaţie. "Descentralizarea ar trebui să fie completă pe toate aspectele, administrativ, financiar, curricular şi de personal. De exemplu, şcoala ar trebui să angajeze profesorii, nu sistemul de educaţie, aşa cum un inginer nu este angajat al economiei naţionale. Titularizarea, aşa cum o ştim, e anormală, dacă un profesor este concediat pentru că este slab, inspectoratul şcolar este obligat să-i găsească alt loc de muncă, în altă şcoală, unde să distrugă alţi copii", spune Miclea.

Comisia prezidenţială condusă de Miclea a propus, în luna mai a acestui an, un pachet de legi pentru reformarea sistemului de educaţie. În acest proiect este inclusă şi descentralizarea. "Descentralizarea este un element extrem de important pentru reformă, însă trebuie făcută cum trebuie. În proiectul ministerial se face, de exemplu, finanţare per elev, dar acest tip de finanţare este doar cu numele. Unul dintre motive
ar fi că pentru finanţarea ar trebui să se facă şi pentru instituţiile private la fel cum se face pentru cele de stat. Nu ar trebui să conteze tipul furnizorului, ci calitatea
produselor oferite. Pentru că, până la urmă, statul investeşte într-o generaţie pregătită. În plus, în felul acesta, companiile
private ar fi stimulate să construiască şcoli şi grădiniţe, chiar pe lângă sediul firmei, pentru a-şi fideliza angajaţii. În felul acesta s-ar fi rezolva şi problema crizei de locuri în grădiniţe", spune Miclea.

Proiectul de lege privind descentralizarea sistemului preuniversitar conceput de Ministerul Educaţiei a fost timp de mai multe luni discutat cu sindicatele din educaţie. În urma negocierilor, acestea au obţinut păstrarea titularizării în sistem, obiectiv fixat şi în acordul semnat în mai, pentru renunţarea la grevă şi reducerea ponderii reprezentanţilor primăriei şi comunităţii în Consiliul de administraţie al şcolii de la două treimi la 50%.

Aproape 20.000 locuri sunt scoase la concurs de universităţile de stat din Iaşi

Universităţile de stat din Iaşi au început, luni, înscrierile la admiterea pentru studii universitare de licenţă, aproximativ 20.000 de locuri fiind disponibile în cadrul a 37 de facultăţi, 7.700 de locuri fiind finanţate de la stat, iar alte 12.300 sunt locuri cu taxă.

Cele mai multe locuri sunt scoase la concurs
la Universitatea "Al.I.Cuza", în condiţiile în care din cele aproximativ 12.000 de locuri, 3.300 sunt finanţate de la stat, iar peste 8.600 sunt locuri cu taxă, transmite corespondentul NewsIn.

Perioada de înscrieri la cele 15 facultăţi este 13 - 18 iulie. Taxa de şcolarizare pentru locurile cu taxă este cuprinsă între 1.600 şi 3.000 lei pe an, în funcţie de facultate. Universitatea ieşeană a pus la dispoziţia absolvenţilor de liceu puncte de informare în fiecare corp de clădire, un hotline de admitere, iar un grup de studenţi voluntari va oferi candidaţilor, în stradă, informaţii despre admitere.

La Universitatea Tehnică "Gheoghe Asachi", candidaţii se pot înscrie în perioada 13 - 31 iulie, însă unele facultăţi termină înscrierea pe 24 iulie, iar şapte din cele 11 facultăţi încep înscrierea în ziua de 15 iulie. Potrivit reprezentanţilor universităţii, sunt disponibile peste 4.700 de locuri, 3.000 de locuri fiind finanţate de la stat, iar aproape 1.800 sunt locuri în regim cu taxă. Majoritatea facultăţilor organizează admiterea pe bază de dosar, în timp
ce singurele care păstrează testul scris sunt Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Arhitectură. Taxa de şcolarizare pentru locurile care nu sunt finanţate de stat este cuprinsă între 1.800 şi 3.500 lei, în funcţie de facultate.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" scoate la concurs peste 1.100 de locuri, dintre care 540 sunt locuri finanţate de la stat, iar alte aproape 600 sunt locuri cu taxă. La această universitate, înscrierile încep pe 15 iulie şi se vor încheia pe 25 iulie. La fiecare din cele patru facultăţi, admiterea se organizează în baza unui concurs de dosare, 75% contând media anilor de liceu, iar 25% notele obţinute la bacalaureat.

Perioada de înscrieri la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" se desfăşoară între 13 şi 19 iulie, testul grilă urmând să aibă loc, la toate cele patru facultăţi, pe 22 iulie. Pentru cei care nu vor să susţină examenul de admitere, Senatul UMF a adoptat, la începutul acestui an, o taxă de 5.000 de euro care să acopere studiile în întregime. Peste 1.600 de locuri sunt disponibile la facultăţile universităţii, 600 de locuri finanţate de la stat, iar peste 1.000 de locuri în regim de taxă.

Universitatea de Arte "George Enescu" organizează examenul de admitere în perioade de timp diferite la cele trei facultăţi. Primele dosare de înscriere pot fi depuse la Facultatea de Arte Plastice şi la Teatru în perioada 20 - 23 iulie, în condiţiile în care testele se vor desfăşura începând cu 25 iulie. Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală face înscrieri în perioada 22 - 24 iulie, iar concursul de admitere este programat între 27 şi 29 iulie. Facultatea de Interpretare Muzicală va începe înscrierile la sfârşitul lunii august. În total
, cele trei facultăţi pun la dispoziţia candidaţilor peste 450 de locuri, 260 de locuri fiind finanţate de la stat, iar alte aproape 200 fiind în regim de taxă.

UMF Târgu Mureş scoate în acest an la concurs 450 de locuri bugetare şi 600 de locuri cu taxă

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş scoate în acest an la concurs
450 de locuri bugetare şi 600 de locuri cu taxă, la 12 specializări, iar peste o sută de studenţi străini şi-au depus deja dosarele la această universitate, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit prorectorului ştiinţific, Klara Brânzaniuc, UMF Târgu Mureş ar putea avea, din toamnă, studii tip master. "Medicina de laborator, master de doi ani, presupune o formare a celor care au competenţă în biologie sau chimie sau în biochimie pentru activitate
medicală în laborator clinic, în cercetare sau în alte domenii" a precizat Klara Brînzaniuc.

Potrivit acesteia, masterul urmează să fie evaluat cât de curând şi va porni, cel mai probabil, în toamna acestui an. Alte specializări vizate pentru anul viitor sunt cele de management sanitar sau metodologia cercetării.

În anii precedenţi, cea mai mare concurenţă a fost pe locurile de la specializările de la medicină şi cele de la medicină dentară. Doritorii trebuie să-şi depună dosarele în perioada 13-19 iulie şi să achite suma de 200 de lei taxa de admitere. Proba scrisă, tip grilă, se va desfăşura în data de 22 iulie şi va dura
trei ore.

Pe lângă specialităţile cunoscute, precum medicina, asistenţa medicală generală sau tehnica dentară, din acest an UMF Târgu Mureş are o nouă specializare. Profilul de educaţie fizică sportivă este autorizat provizoriu, iar durata studiilor tip licenţă este de trei ani.

Peste 100 de studenţi străini şi-au depus dosarul la UMF, dat fiind că din 2008 la Târgu Mureş se poate învăţa la specialitatea “medicină” şi în limba engleză.

"Prestigiul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş atrage studenţi din toate colţurile lumii. Unii sunt cetăţeni ai unui stat din Uniunea Europeană, dar vin şi studenţi din Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa. Străinii sunt cu atât mai atraşi de UMF Târgu Mureş cu cât taxele sunt acceptabile. Dacă în SUA un an de şcolarizare la medicină costă 40.000 de dolari, iar într-o universitate din Europa
ajunge la 20.000 de euro, în Târgu Mureş se învaţă medicina cu 5.000 de euro”, a declarat prorectorul universităţii.

Deoarece există interes în rândul străinilor pentru specialităţile oferite de Facultatea de Farmacie, UMF doreşte înfiinţarea claselor cu predare în limba engleză şi în cadrul acesteia. "La noi, studenţii străini au apreciat altceva, faptul că noi ne-am ocupat de ei, am încercat să le facem nu numai cursuri de română. I-am sprijinit să facă mici excursii să se familiarizeze cu judeţul şi au fost foarte de încântaţi" a spus Klara Brînzaniuc.

Străinii vor putea învăţa în limba engleză la Facultatea de Farmacie cel mai probabil anul viitor, însă în acest există 50 de locuri în limba română. La studenţii străini admiterea se face numai pe bază de dosar.

Blestemul sării din Ocnele Mari

Exploatările masive de sare din localitatea Ocnele Mari inundă gospodăriile oamenilor cu saramură şi înghit mii de metri pătraţi de teren.

În Ocnele Mari, autorităţile lucrează cu bani şi cu sentimente. Puse în joc, cineva trebuie să caştige, iar celălat să piardă sau să fie despăgubit la mica înţelegere. Exploatările de sare, din care trăiesc, deopotrivă, câteva zeci de locuitori angajaţi în ocne şi două înterprinderi mari care rulează, pe lângă locuri de muncă, milioane de euro anual, aruncă din curţile lor vreo 50 de familii
, cu animale, copii şi zestre. Oricât de miloşi s-ar arăta faţă de oamenii pe care- i pândesc blestemul sării, planurile nu pot fi abandonate nicicum, nici măcar de dragul edililor, care ies cu oferte de strămutare, una mai proastă ca alta.

Potrivit specialiştilor în situaţii de urgenţă din Vâlcea, Câmpul 1 de exploatare a sării din Ocnele Mari ar urma să se prăbuşească la mijlocul lunii august. Chiar şi controlată, prăbuşirea ar putea inunda cu saramură toate casele de la poalele câmpului, acolo unde oamenii nici nu vor să audă de plecat de acasă.

Lecţia precedentul 2001

Acum opt ani, în luna septembrie, o bucată depământ s-a prăbuşit la Ocnele Mari, iar o cavernă de sare a înghiţit patru sonde şi opt gospodării, le-a acoperit de tot cu pământ, fără ca oamenii să poată salva măcar o scândură. În Câmpul 2 de exploatare, pământul plat a devenit o gaură imensă, acoperită de sute de mii de metri cubi de saramură şi motorină: „Sonda a început să erupă pe nepregătite spre seară. Oamenii au fost avertizaţi, dar n-au vrut deloc să plece. Şi-au luat tot ce au putut de prin casă
, dar opt familii au rămas fără nimic. I-am cazat pe la primărie, pe la rude, cu banii ministerului economiei”, povesteşte Rafael Comuna, inspector de situaţii de urgenţă la Ocnele Mari.

Secuii si moldovenii la masa tratativelor

Judetele Neamt si Harghita se vor intalni ca sa-si stabileasca granita, litigiu care treneaza de ani de zile * "Factorul politic", dar si interese transpartinice pentru sectorul forestier tin disputa in coada de peste





In decembrie 2008, cotidianul ZIUA pre­zenta, in exclusivitate, o situatie cel putin bizara, care opune adminis­tratiile locale din Gheor­ghieni (jud. Harghita) si Bicaz Chei (jud. Neamt).
Acolo, un litigiu pentru o zona volatila impadurita, de pe frontiera dintre judete, a dus la imposibilitatea stabilirii liniei de demarcatie intre cele doua unitati administrativ-teritoriale. Au fost necesare aproape opt luni pentru ca, dupa semnalul din ZIUA, "mamaliga ro­maneasca" sa explodeze, iar sefii Consiliilor Judetene sa decida rezolvarea definitiva a acestei probleme.
Joaca de-a indicatorul
Localitatea Bicaz-Chei, din judetul Neamt, isi disputa aproape 500 de hectare de padure cu persoane din Gheorghieni si din alte localitati aflate pe teritoriul judetului Harghita. Suprafata se afla pe zona de granita dintre cele doua judete, iar din aceasta cauza, plantarea indicatoarelor de judet a devenit inutila. "Daca au pus indicatoare, le-au furat cand secuii, cand moldovenii. Fiecare zicea ca panourile sunt prea avansate pe teritoriul propriu", ne-a declarat o sursa locala. Incapabil sa transeze problema, prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a dat vina pe vesnicul "factor politic", insa fara sa mentioneze nume.
"Pare ca nu exista o vointa politica pentru trasarea administrativa a limitelor de judet", ne-a spus el. Reprezen-
tantii secuilor din Gheorghieni au fost mai rezervati: "Noi, Gheorghieni, respectam dreptul la posesiune al celor din Bicaz, dar credem ca ei trebuie sa se judece cu comuna Damuc. Terenul
e la ei", ne-a declarat Nagy Istvan, se­cretarul primariei Gheorghieni, referitor la aceasta absurda situatie. La randul sau, vice­presedintele C.J. Neamt, Valerian Perca, sustine dreptatea nemtenilor: "Granita dintre cele doua judete este o problema deja reglementata prin lege organica (Legea nr. 2/ 1968, care desfiinteaza Regiunea Autonoma Maghiara, n.n.)", ne-a declarat el.
Taieri ilegale
Surse locale ne-au dezvaluit ca, de fapt, provizoratul de la granita comuna este mentinut cu bunastiinta, el alimentand interese economice subterane din doua judete (Harghita si Neamt) care au fost devastate de taierile ilegale de paduri. Semnalul din ZIUA nu a ramas, insa, fara ecou. Reprezentantii C.J. Harghita si C.J. Neamt au "rumegat" indelung problema si au programat, pentru 5 august 2009, o intalnire cu expertii, pentru stabilirea amplasa­mentelor panourilor de judet si a punctelor de informare turistica.

Spoturile TV la produse alimentare contribuie la răspândirea obezităţii, arată un studiu american

Reclamele la produsele alimentare
difuzate la televizor îi încurajează atât pe copii, cât şi pe adulţi, să consume zilnic mai multă mâncare, contribuind astfel la răspândirea obezităţii, arată un studiu recent realizat de o revistă de sănătate americană, citat de presa online
din SUA.

Aceeaşi concluzie o are şi o cercetare a Universităţii Yale, potrivit căreia copiii între şapte şi 11 ani, care se uită la desene animate pe un post de televiziune ce difuzează reclame la produse alimentare, mânâncă cu 45% mai multe gustări decât cei care se uită la aceleaşi programe fără spoturi.

Efectul produs de reclame, care se traduce în poftă de mâncare, îi afectează pe oameni chiar şi după o jumătate de oră de stat în faţa televizorului, susţin speciaştii americani.

Cel mai mult riscă să se îngraşe, firesc, cei care se uită toată ziua la televizor. Aceştia pot lua în greutate, în medie, 10 kilograme
pe an, se mai arată în studiul celor de la Yale. Coordonatoarea acestei cercetări, Jennifer Harris, spune că reclamele la produse alimentare declanşază automat pofta de mâncare, astfel că spoturile contribuie în mod semnificativ la răspândirea obezităţii. "Eliminarea reclamelor la produsele alimentare nesănătoase, care se adresează copiilor, este mai mult decât o necesitate", a subliniat Harris.

În România, companiile Coca-Cola, Star Foods, Nestle, Burger King, Ferrero, General Milks, Mars, Kraft şi Unilever au anunţat, în decembrie 2008, că nu vor mai face publicitate pentru copiii sub 12 ani la produsele alimentare nesănătoase, după ce au semnat "Codul etic pentru publicitate adresată copiilor". De asemenea, aceste companii
nu vor mai face campanii de promovare a produselor de tip fast-food în şcolile primare.

"Acesta este un exemplu al modului în care industria poate sprijini promovarea unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos. Industria alimentară din România şi-a asumat rolul de coordonator la nivel european al luptei împotriva obezităţii", spune reprezentantul World Federation of Advertisers (Federaţia Mondială a Publicitarilor), Will Gilroy.

În acelaşi context, în Marea Britanie, numărul reclamelor TV la produsele alimentare de tip junk food (aşa-numita mâncare nesănătoasă) a scăzut cu 34% în 2008, ca urmare a reglementărilor ce au ca scop combaterea obezităţii, în special în rândul copiilor.

Echipele Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral lucrează pe plaje pentru a înlătura efectele inundaţiilor

Echipele Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral lucrează în continuare pe plajele de pe litoral pentru a înlătura urmele inundaţiilor produse în noaptea de sâmbătă spre duminică, transmite corespondentul NewsIn.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cătălin Anton, a declarat, luni, că şuvoaiele au produs pe plaje şanţuri de dimensiuni mari, urmare a scurgerii apei de pe terenurile limitrofe, aleilor de promenadă şi drumurilor de acces.

Pe plaja Mamaia, la nord de Hotel Modern, nisipul a fost spălat pe o lungime de 25 m, o lăţime de 2 – 3 m şi adâncime de 50 – 70 cm. Valurile create au decopertat suprafaţa de plajă din faţa terasei. În dreptul hotelului Victoria, s-a creat o ravenă (şanţ săpat de şuvoiul de apă) cu o lungime de 35 metri, lăţime de 5 m şi adâncime de circa 50 cm. La nord de terasa Cleopatra, s-a produs
o ravenă de 50 metri lungime, lăţime de 3 metri, adâncime de cca 50 cm, eroziunea produsă decopertând trepte de beton pentru acces la plajă.

Pe plaja Modern din Constanţa, s-a produs un şanţ de 50 metri lungime, iar pe plaja Zorile alte trei, cu lungimi totale
de 90 de metri. Ravene de dimensiuni mai mici s-au produs şi în Eforie Nord şi Sud.

Începând din seara zilei de 12 iulie, angajaţii şi utilajele DADL au intervenit pe plaje pentru a remedia situaţia produsă de fenomenele hidrometeorologice. Zona Mamaia – Constanţa a fost remediată în proporţie de 90%, în timp
ce în zona Eforie se va interveni luni seară.

"În continuare se monitorizează evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, nefiind excluse şi alte precipitaţii semnificative în aceasta perioadă“, a precizat Cătălin Anton.

Treizeci de turişti sunt blocaţi în Cabana Negoiu din Munţii Făgăraş

Treizeci de turişti au rămas blocaţi, duminică seară, în Cabana Negoiu din munţii Făgăraş, după ce drumul de acces în zonă a fost distrus de ape pe mai multe porţiuni, un elicopter MAI urmând să-i preia luni pe oamenii care au rămas izolaţi în această zonă, transmite corespondentul NewsIn.

Şeful Salvamont Sibiu
, Adrian David, a declarat că turiştii sunt în siguranţă, dar nu pot coborî deoarece drumul de la Cabana Negoiu până în localitatea Porumbacu a fost distrus de ape pe mai multe porţiuni.

David a mai spus că la Cabana Negoiu turiştii au suficiente locuri de cazare şi provizii. Luni, turiştii urmează să fie coborâţi de pe munte cu un elicopter.

15 judeţe şi Capitala, afectate de ploile din ultimele 24 de ore

Peste 500 de gospodării şi mai multe instituţii publice din 15 judeţe ale ţării şi Bucureşti au fost afectate de precipitaţiile din ultimele 24 de ore, au declarat luni, pentru NewsIn, oficiali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit IGSU, cele mai multe probleme s-au înregistrat în Bucureşti, Sibiu
şi Braşov.

La Braşov, alunecările de teren
au afectat două locuinţe.

La Sibiu, 50 de turişti au rămas blocaţi la cabanele Negoiu şi Vârgaciu, iar salvamontiştii au solicitat un elicopter de la MAI pentru a îi coborî pe oameni în siguranţă.

Oficialii IGSU au mai spus că, în urma ploilor, nicio persoană nu a fost dată dispărută sau decedată. Singurul caz a fost la Râşnov, unde un bărbat a fost rănit uşor în urma prăbuşirii locuinţei.

În ultimele 24 de ore, au fost mobilizaţi 844 de lucrători ai IGSU, 286 de angajaţi ai IGPR, 21 de jandarmi şi 120 de voluntari din cadrul consiliilor locale pentru situaţii de urgenţă. Aceştia au intervenit cu 161 de autospeciale şi 112 motopompe.

Reprezentanţii minorităţilor etnice participă la o tabără organizată în judeţul Covasna

Reprezentanţii comunităţilor etnice din ţară sunt aşteptaţi săptămâna aceasta la cea de-a doua ediţie a Taberei Minorităţilor Etnice din România, organizată de Asociaţia Alteris din judeţul Covasna, transmite corespondentul NewsIn.

Tabăra are loc la Centrul de Agrement de la Pădureni, între 13 – 19 iulie, şi reuneşte numeroşi reprezentanţi ai comunităţilor etnice din diferite regiuni ale ţării – Transilvania, Banat, Maramureş, Dobrogea: bulgari, germani-şvabi, germani-saşi, sârbi, ruşi-lipoveni, turci, tătari, rromi, ucraineni, evrei, secui-maghiari şi aromâni, dar la tabără sunt aşteptaţi şi români.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Alteris, prof. Victor Sibianu, în programul
taberei sunt incluse activităţi interactive, de intercunoaştere etnică şi jocuri
sportive, în plus
în fiecare seară va fi organizată “Seara artistică a etniilor” în cadrul căreia fiecare grup etnic va prezenta un program reprezentativ de 15 minute.

În cadrul taberei, joi se organizează şi excursia tematică “Vestigii istorice din Secuime”, ocazie cu care va avea loc în Sfântu-Gheorghe “Parada costumelor populare”.

Prima
ediţie a Taberei Minorităţilor Etnice a avut loc vara trecută la Zăbala şi a întrunit copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, reprezentanţi a 13 minorităţi naţionale.

Prin aceste evenimente, organizatorii sprijină educaţia multiculturală şi interculturală, promovează cultura şi dialogul intercultural şi totodată promovează diversitatea etnică, culturală şi religioasă.

Tabăra este organizată de Alteris cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

ASE plăteşte salariile din taxele adunate de la studenţi, pentru a face faţă crizei

Academia de Studii Economice (ASE) se bazează pe banii din taxe pentru a acoperi plata
salariilor în lunile august şi septembrie, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei a redus fondurile acordate universităţilor, a precizat, pentru NewsIn, rectorul ASE, Ioan Roşca.

„Suntem mulţumiţi că am reuşit să plătim salariile, dar asta în condiţiile în care am început, încă din februarie, o serie de măsuri anti-criză. Aceste luni de vară, când se trece de la un semestru financiar la altul, sunt cele mai dificile. De data aceasta, ne bazăm mai mult decât de obicei pe banii din taxele de studiu”, a spus rectorul ASE.

Printre măsurile din planul anti-criză demarat de ASE în februarie se numără reducerea normelor profesorilor prin organizarea unor grupe cu mai mulţi studenţi şi micşorarea numărului de posturi didactice plătite la cumul. În plus
, taxele de studiu la această universitate au crescut, pentru 2009-2010, cu 500 de lei faţă de anul trecut, ajungând la circa 3.000 lei.

Din cauza crizei care afectează toate insituţiile de învăţământ superior, multe universităţi au fost obligate să recurgă la măsuri de ameliorare a situaţiei financiare
dificile. "Universităţile au primit între 20% şi 50% mai puţini bani
în ultima lună, din cauza lipsei de fonduri la Ministerul de Finanţe, la trecerea în al doilea semestru financiar. La instituţiile care nu s-au organizat, nu au prevăzut situaţia şi nu au avut fonduri de rezervă, au fost întârzieri de salarii de peste 10 zile. Acesta este un semnal de alarmă pentru universităţile care nu au nici acum un program anti-criză, pentru că, la toamnă, situaţia va fi chiar mai grea decât acum”, a explicat liderul Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr.

Hadăr a adăugat că fondurile cu care Ministerul Educaţiei a rămas restant universităţilor sunt destinate plăţii salariilor, dar că şi alte fonduri, cum ar fi cele pentru diferite investiţii începute anul trecut, au fost tăiate sau reduse.

Printre instituţiile de învăţământ superior afectate de criză se află şi Universitatea Bucureşti (UB), care, potrivit conducerii, este într-o situaţie financiară dificilă din cauza unor sume restante de la minister, 20 de milioane de lei în total.

Din cauza situaţiei financiare, UB a decis să ia o serie de măsuri de criză, care implică reducerea cheltuielilor, reducerea temporară a unor salarii, oprirea temporară a retipăririlor şi reducerea sumelor pentru protocol. De asemenea, senatul instituţiei a decis să reducă cheltuielile pentru colaborările cu profesori pensionaţi care au, potrivit legii, statutul de consultanţi în cadrul instituţiei. "Se recomandă să nu se acorde prelungiri de activitate profesorilor peste 65 de ani, decât pe baza unor criterii şi unei analize atente în Consiliul facultăţii. Se recomandă acordarea calităţii de profesor consultant, începînd cu 2009-2010, pe bază anuală, cu evidenţierea activităţii depuse. Se va solicita facultăţilor specificarea conţinutului relaţiilor de muncă actuale cu profesorii consultanţi", se mai precizează în documentul privind măsurile de criză elaborate de UB.

Angajaţii din penitenciare ies din nou în stradă

Circa o mie de salariaţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt aşteptaţi, miercuri, 15 iulie, în faţa Ministerului Justiţiei, pentru a protesta faţă de problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar, cerând şi demiterea lui Radu Ragea, subsecretar de stat în cadrul MJ.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) acuză, în continuare, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) de "lipsă de implicare", "incompetenţă" şi "agresivitate".

Sindicaliştii cer finanţarea la un nivel decent a sistemului penitenciar, demiterea conducerii sistemului penitenciar, respectiv a subsecretarului de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, Radu Ragea, "având în vedere incompetenţa demonstrată precum şi lipsa de transparenţă în actul managerial". Sindicaliştii mai vor desfiinţarea Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului, "având în vedere acţiunile de intimidare a liderilor de sindicat prin intermediul acestui quasi-serviciu secret". "Pe lângă presiunile făcute de conducerea ANP direct
asupra liderilor sindicali, considerăm inacceptabil faptul că Direcţia pentru Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului – fosta SIPA, a primit dispoziţii de a încadra informativ liderii şi alţi militanţi sindicali", se arată în comunicatul de astăzi.

Directorul executiv al Centrului Medical Unirea, amendat pentru că nu a fost la audieri la Poliţie

Directorul executiv al Centrului Medical Unirea a fost amendat de poliţişti cu 5000 de lei
, pentru că a refuzat să pună la dispoziţie datele medicilor implicaţi în cazul copilului de trei ani decedat în luna iunie, şi cu 250 de lei, pentru că nu s-a prezentat la audieri, potrivit Poliţiei Capitalei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat că un alt medic, citat pentru audieri luni, a fost amendat cu 250 de lei pentru neprezentare. Cei doi angajaţi CMU vor fi citaţi din nou
, refuzul atrăgând după sine aducerea cu mandat.

Săptămâna trecută, patru medici
implicaţi în cazul copilului de trei ani decedat în Centrul Medical Unirea nu s-au prezentat la Poliţia Capitalei, unde au fost invitaţi să dea declaraţii în dosar.

Ciprian Constantinescu, tatăl copilului decedat la Centrul Medical Unirea, va cere ajutorul unor medici din Austria, pe care îi va plăti personal şi care vor avea rolul de a verifica dacă medicaţia şi procedurile medicale la care a fost supus micuţul de 3 ani au fost corecte. Astfel, oricare ar fi rezultatul verificărilor, medicii ar putea fi folosiţi ca martori, a declarat Ciprian Constantinescu, la ieşirea de la audierile care au avut loc săptămâbna trecută la Poliţia Capitalei. Constantinescu a mai spus că el consideră că vina pentru moartea copilului său o poartă angajaţii Centrul Medical Unirea, însă "nu e vinovat, neapărat, anestezistul care era de serviciu în ziua în care s-a produs
decesul".

Tatăl băieţelului a descris poliţiştilor tot ce s-a întâmplat pe 29 iunie, pas cu pas, de când a intrat pe uşa Centrului până când a murit micuţul.

Un băieţel de 3 ani a murit, pe 29 iunie, după ce a fost adus la Centrul Medical Unirea pentru un RMN, unde i s-ar fi făcut o anestezie.

Băiatul avea tetrapareză spastică şi a început să aibă probleme respiratorii după ce s-a încheiat examenul RMN. Medicii au încercat să îl resusciteze timp
de două ore. De asemenea, au fost chemate echipajele de la BGS şi SMURD.

Dalli spune că va continua să se ocupe de parcări, până la expirarea contractului cu primăria

Societatea Dalli Exim a anunţat, luni, că va continua să opereze în locurile de parcare ce fac obiectul contractului cu Primăria Capitalei, până la data la care municipalitatea va prelua propriu-zis aceste spaţii, deoarece contractul semnat în 1995 este încă în vigoare.

Reprezentanţii Dalli Exim au specificat că, deşi au solicitat o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, până în prezent nu a avut loc nicio discuţie cu privire la contractul privind administrarea parcărilor cu plată. "Până în prezent, nu a fost emisă nicio dispoziţie de primar privind situaţia parcărilor cu plată din centrul Capitalei şi nu există nicio acţiune în instanţă a Municipalităţii prin care să solicite rezilierea contractului comercial existent între cele două instituţii în baza afirmaţiei că acest contract ar fi nul de drept", se mai arată într-un comunicat de luni al Dalli Exim.

Conducerea Dalli Exim SA a anunţat, duminică, faptul că, din punctul său de vedere, orice acţiune a Primăriei Municipiului Bucureşti de preluare a parcărilor cu plată nu respectă contractul existent între cele două instituţii. Reprezentanţii companiei au subliniat că vor da în judecată primăria, în cazul în care contractul ce expiră în 2010 va fi reziliat.

Reprezentanţii firmei
Dalli arată că, potrivit contractului nr. 20/1995, prelungit prin actele adiţionale nr. 6/1999 şi nr. 8/2005, Art. 16, întreruperea exploatării unor spaţii de parcare cu plată poate fi făcută prin decizia Primăriei numai în anumite situaţii, cum ar fi "desfăşurarea de ceremonii sau manifestaţii publice autorizate în perimetrul bunurilor (parcărilor – n.r.) sau în zone care afectează exploatarea acestora; lucrări de interes public care ar putea afecta suprafaţa bunului; necesitatea rezervării spaţiilor de parcare aferente unor instituţii de interes public, agenţi economici etc; apariţia unor cerinţe de reamenajare a bunului pentru necesităţi urbanistice”.

Reprezentanţii firmei Dalli susţin că, în plus
, declaraţiile potrivit cărora contractul ar fi reziliat "nu sunt fundamentate de nicio decizie judecătorească, clauzele de reziliere ale contractului fiind totodată foarte clare" şi că "în acest moment nu poate fi vorba de o decizie unilaterală a Primăriei de a rezilia acest contract, pentru că Dalli şi-a îndeplinit obligaţiile conform contractului".

Amendă de 100.000 de lei pentru un drum construit ilegal în Parcul Parcul Naţional Munţii Rodnei

O asociaţie a crescătorilor de taurine din satul bistriţean Poiana Ilvei va fi amendată cu o sută de mii de lei fiindcă a amenajat, ilegal, un drum în incinta Parcului Naţional Munţii Rodnei, cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, drumul a fost amenajat în zona pajiştilor alpine cu suma de 80.000 de lei, bani
primiţi de organizaţie de la APIA. „Drumul era de circa 3 kilometri şi ducea spre o stână. Numai că ei au făcut o buclă de 150 de metri în incinta Parcului fără a avea nicio autorizaţie. Pentru asta le dăm o amendă de 100.000 de lei”, a declarat Ioan Borş.

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei riscă la rândul ei sancţiuni fiindcă nu a anunţat, la timp
, că se lucrează la drumul respectiv. „Drumul a început să fie construit în luna mai, iar noi
abia azi (luni, n.r) am aflat despre el. Nu este corect. Administraţia are rangeri care patrulează zona şi trebuiau să ne informeze”, a spus Borş, care nu a precizat cuantumul amenzii care va fi, cel mai probabil, una „complementară”.

Anul trecut, Primări Romuli s-a ales cu o amendă de o sută de mii de lei după ce a construit ilegal un drum în incinta parcului. Asociaţia crescătorilor de taurine este formată din peste o sută de membri. Preşedintele organizaţiei, Liviu Olari, nu a putut fi contactat să comenteze situaţia creată.

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe circa 47.000 de hectare din care mai bine de 3000 sunt declarate rezervaţie a biosferei. Zona are un regim special, reglementat prin lege şi orice încălcare a lui costă.

Universitatea Bucureşti dă afară un profesor din cinci

Rectorul Universităţii Bucureşti, Ion Pânzaru, anunţă reduceri drastice de personal, întinerirea corpului didactic şi restructurarea programelor de învăţământ. Conform unui act întocmit de contabilul-şef al instituţiei, fondurile facultăţilor din cadrul universităţii nu mai ajung pentru plata
salariilor.

Un tabel oficial întocmit de Direcţia Financiar-Contabilă a Universităţii Bucureşti prezintă o perspectivă sumbră pentru angajaţii instituţiei de învăţământ. Astfel, cheltuielile de personal depăşesc cu 20 de milioane de lei veniturile universităţii, aici incluzând şi banii
obţinuţi din taxele de studii încasate de la studenţii cu plată.

Hidrologii se aşteaptă la noi inundaţii, ca urmare a precipitaţiilor prognozate

Precipitaţiile prognozate până marţi dimineaţă ar putea duce la inundaţii locale şi creşteri ale nivelurilor pe râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa,Trotuş, precum şi pe cursurile superioare ale Siretului şi Prutului, potrivit datelor publicate luni de INHGA.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a mai anunţat că debitele vor fi în creştere, ca urmare a propagării şi pe râurile din bazinele hidrografice Mureşul inferior, cursul mijlociu şi inferior al Jiului, pe Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în ţara (secţiunea Baziaş) va fi în scădere. De asemenea, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere la Gruia, în schimb, ele vor fi în creştere pe sectorul Calafat-Tulcea.

Nivelul Dunării se va situa peste cota de atenţie la staţia hidrometrică Isaccea, judeţul Tulcea, potrivit anunţului de pe pagina de internet
a INHGA.

În această dimineaţă, se situau peste cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice Bârsa-Zărneşti (judeţul Braşov) şi Arpaşu Mare-Arpaşul de Sus (judeţul Sibiu
). De asemenea, erau peste cotele de atenţie râurile la Ghimbăşel-Râşnov, Timiş-Dâmbul Morii, Racoviţă-Făgăraş Şercaia, Prahova, Teleajen-Cheia,Olt-Sebeş, Cornet, Buzău-Sita Buzăului.

INHGA mai anunţă că s-a situat peste cota de pericol râul Bârsa la staţia hidrometrică Zărneşti din judeţul Braşov. Peste cotele de inundaţie au fost râurile la staţiile hidrometrice Porumbacu-Porumbacu de Sus şi Râul Mic-Pisc din Sibiu, Homorod Ciucaş-Dumbrăviţa din judeţul Braşov. Peste cotele de atenţie se situau râurile la staţiile hidrometrice Turcu-Tohanu Nou
, Breaza jud.BV,Cârţişoara, Avrig, Vl. Mare-Dopca, Sălişte, Prahova-Buşteni, Azuga, Doftana-Teşila, Potop-Gura Foii, Asau şi Dofteana.

"Se menţine atenţionarea hidrologică nr 19 din 11.07.2009, ora 18", mai anunţă INHGA.

Barsan: CEDO a devenit agentul imobiliar de lux al Romaniei

Curtea Europeana a Drepturilor Omului este intr-o situatie jenanta in ceea ce priveste procesele de restituire a proprietatilor din Romania, pentru ca ea a devenit un fel agent de lux imobiliar
, a declarat pentru Agerpres reprezentantul Romaniei la CEDO, Corneliu Barsan.
''S-au dat ordonante de urgenta care sa ajute. Dar au gandit bine Guvernele cand au facut acest lucru? S-au gandit la posibilitatile materiale, s-au gandit la toate consecintele asupra asumarii obligatiilor pe care si le-au asumat? Consecintele deocamdata le vedem la nivelul jurisprudentei Curtii si la ceea ce se intampla in tara. Dar trebuie vazut in ce masura, totusi, aceste modificari succesive nu cumva au condus la situatia actuala. Nu vreau sa spun ca legea este de vina, nu! Si instantele sunt de vina, pentru ca instantele nu intotdeauna si-au asigurat
unitatea de jurisprudenta, interpretarea corelata a legii. Este imposibil sa ai un sistem judiciar in care ai 16 instante supreme - 15 Curti de Apel si Curtea Suprema. (...) E mult mai simplu
sa gandesti intr-un sistem coerent si este foarte greu sa carpesti pe drum. Ce se mai poate carpi cand ti-ai asumat un angajament de restituiri in intregime? Noi
in aceasta situatie suntem. Incercam sa carpim'', a explicat Barsan.
Potrivit acestuia, in prezent, la CEDO sunt peste 8.700 de dosare impotriva Romaniei, in procedura de judecata, iar cele mai multe dintre acestea privesc dreptul de proprietate - restituirea proprietatilor, neexecutarea hotararilor judecatoresti in termen, etc - si dosare care privesc regimul de detentie din Romania.
''Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca in ultima vreme, au fost comunicate Guvernului Romaniei sau chiar au fost solutionate o serie de cauze privitoare la regimul de detentie in Romania. Este vorba in special de articolul 3 din Conventie, care interzice expunerea la rele tratamente. Din acest punct de vedere, se observa o crestere a numarului de cereri adresate Curtii pentru conditiile de detentie'', a adaugat profesorul Barsan.
El a spus ca nu se pot da termene in ceea ce priveste finalizarea dosarelor aflate pe rolul CEDO din cauza faptului ca ''din pacate, nici CEDO nu raspunde imperativelor de celeritate a procedurilor, avand in vedere numarul de peste 110.000 de cauze care se gasesc in prezent pe rolul Curtii, in privinta tuturor statelor membre ale Consiliului Europei''.