luni, 17 august 2009

Secuii si moldovenii la masa tratativelor

Judetele Neamt si Harghita se vor intalni ca sa-si stabileasca granita, litigiu care treneaza de ani de zile * "Factorul politic", dar si interese transpartinice pentru sectorul forestier tin disputa in coada de peste





In decembrie 2008, cotidianul ZIUA pre­zenta, in exclusivitate, o situatie cel putin bizara, care opune adminis­tratiile locale din Gheor­ghieni (jud. Harghita) si Bicaz Chei (jud. Neamt).
Acolo, un litigiu pentru o zona volatila impadurita, de pe frontiera dintre judete, a dus la imposibilitatea stabilirii liniei de demarcatie intre cele doua unitati administrativ-teritoriale. Au fost necesare aproape opt luni pentru ca, dupa semnalul din ZIUA, "mamaliga ro­maneasca" sa explodeze, iar sefii Consiliilor Judetene sa decida rezolvarea definitiva a acestei probleme.
Joaca de-a indicatorul
Localitatea Bicaz-Chei, din judetul Neamt, isi disputa aproape 500 de hectare de padure cu persoane din Gheorghieni si din alte localitati aflate pe teritoriul judetului Harghita. Suprafata se afla pe zona de granita dintre cele doua judete, iar din aceasta cauza, plantarea indicatoarelor de judet a devenit inutila. "Daca au pus indicatoare, le-au furat cand secuii, cand moldovenii. Fiecare zicea ca panourile sunt prea avansate pe teritoriul propriu", ne-a declarat o sursa locala. Incapabil sa transeze problema, prefectul de Harghita, Constantin Strujan, a dat vina pe vesnicul "factor politic", insa fara sa mentioneze nume.
"Pare ca nu exista o vointa politica pentru trasarea administrativa a limitelor de judet", ne-a spus el. Reprezen-
tantii secuilor din Gheorghieni au fost mai rezervati: "Noi, Gheorghieni, respectam dreptul la posesiune al celor din Bicaz, dar credem ca ei trebuie sa se judece cu comuna Damuc. Terenul
e la ei", ne-a declarat Nagy Istvan, se­cretarul primariei Gheorghieni, referitor la aceasta absurda situatie. La randul sau, vice­presedintele C.J. Neamt, Valerian Perca, sustine dreptatea nemtenilor: "Granita dintre cele doua judete este o problema deja reglementata prin lege organica (Legea nr. 2/ 1968, care desfiinteaza Regiunea Autonoma Maghiara, n.n.)", ne-a declarat el.
Taieri ilegale
Surse locale ne-au dezvaluit ca, de fapt, provizoratul de la granita comuna este mentinut cu bunastiinta, el alimentand interese economice subterane din doua judete (Harghita si Neamt) care au fost devastate de taierile ilegale de paduri. Semnalul din ZIUA nu a ramas, insa, fara ecou. Reprezentantii C.J. Harghita si C.J. Neamt au "rumegat" indelung problema si au programat, pentru 5 august 2009, o intalnire cu expertii, pentru stabilirea amplasa­mentelor panourilor de judet si a punctelor de informare turistica.