Militarul american de la Baza Mihail Kogălniceanu rănit luni, în timpul
unei aplicaţii desfăşurate în poligonul de la Babadag, a fost transportat, luni seară, la un spital din Germania, transmite corespondentul NewsIn.
Liliana Tuţa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a confirmat că pacientul a fost transferat în Germania.
„A fost transferat la un spital de campanie din Germania. Pacientul a plecat în stare bună, operat la mână, imobilizat cu aparat ghipsal la antebraţ. Era foarte bine din punctul nostru de vedere”, a precizat directorul medical.
Liliana Tuţa a precizat că fracturile multiple de oase ale mâini au de obicei şi atingere de nervi, iar dotările spitalului din Germania permit recuperarea mai rapidă şi completă.
Soldatul rănit avea 30 de ani şi provenea din escadronul al 4-lea, regimenul al doilea de cavalerie, cu baza la Vilseck, Germania, informează marţi un comunicat al Joint Task Force East.
Potrivit chirurghului Joint Task Force East, dr. Aaron Williams, soldatul a suferit răni ca urmare a exploziei, oase rupte la mână şi braţ şi are, momentan, unele dificultăţi de auz. Soldatul nu este în pericol să îşi piardă niciunul dintre membre, dar a suferit intervenţii chirurgicale.
Potrivit comunicatului Joint Task Force East, soldatul ar fi în curs de pregătire pentru transport
, în următoarele zile, la centrul medical Landstuhl, în Germania.
"Spitalul din Constanţa a făcut o treabă excelentă evaluând rapid starea pacientului şi pregătindu-l pentru operaţie", a declarat doctorul Williams.
Incidentul se află în curs de investigare, dar datele preliminare arată că dispozitivul explozibil a fost confundat de soldat ca fiind un dispozitiv fumigen şi acesta i-a explodat în mână, în timp ce încerca să-l îndepărteze din drum, în cadrul unui scenariu de antrenament.
Un militar american de la Baza Mihail Kogălniceanu a fost rănit, luni, în timpul unei aplicaţii desfăşurate în poligonul din Babadag, unde participa la exerciţiul militar bilateral româno-american "Joint Task Force - East Rotation 09". La exerciţiul "Joint Task Force East Rotation 09" participă aproximativ 600 de militari români şi 1200 de militari americani şi se desfăşoară în perioada 6 august-15 octombrie. Pregătirea constă în exerciţii de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciţii cu tragerii reale – nivel pluton, exerciţii tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situaţii tactice, alte tehnici de acţiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, potrivit MApN.
Acest exerciţiu se desfăşoară în baza acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2006.