joi, 27 august 2009

Fraudă de 4,8 mil. euro la pensiile de invaliditate

Peste 1.400 de pensionari pentru invaliditate au fost obligaţi să returneze sumele primite, în valoare de peste şapte milioane de dolari (aproximativ 4,8 mil. euro), după ce autorităţile au constatat că nu îndeplineau criteriile de pensionare pe caz de boală, informează AP, ştire preluată de newsday.com.

Casa Naţională de Pensii, în colaborare cu poliţia, a demarat un control
în judeţul Dâmboviţa, unde autorităţile aveau suspiciuni că pensiile de invaliditate se obţin în mod fraudulos.

“Am început prin verificarea a 3.000 de dosare, controlul fiind încă în derulare, aşa că nu avem cifre exacte în acest moment. Mai avem de verificat aproximativ 900 de dosare, dar am constatat că destul de multe pensii au fost obţinute fraudulos”, a declarat pentru Business Standard preşedintele Casei Naţionale de Pensii (CNPAS), Doina Pârcălabu.

Aceasta a explicat că nu se ştie exact câţi bani vor fi recuperaţi în urma controalelor, pentru că beneficiarii se pot adresa instanţelor, care se pot pronunţa diferit, de la caz la caz.

“Nu se poate spune că vom recupera aceşti bani imediat şi integral. În unele cazuri se va dispune sistarea plăţilor, în altele - recuperarea în trepte. În cazul celor care se adresează instanţei, va dura mai mult timp”, a spus Pârcălabu.

Situaţia pensionărilor frauduloase pe caz de boală a făcut obiectul mai multor controale în ultimii ani, motiv pentru care se lucrează la nivelul Guvernului pentru modificarea legislaţiei în domeniu.

“Lucrăm pe mai multe variante, fie se va majora stagiul minim de cotizare la care se poate ieşi la pensie pentru invaliditate, fie se vor modifica gradele de invaliditate. Nu am luat încă o decizie în acest sens”, a spus preşedintele CNPAS.

În prezent, în România sunt peste 5,5 milioane de pensionari, din care peste 900.000 primesc pensie pentru invaliditate. CNPAS a raportat un deficit de 1,5 miliarde de lei pe bugetul de pensii, la jumătatea anului, estimând că până la finele anului acesta va ajunge la două miliarde de lei. La rectificarea bugetară din această săptămână, Casa
de Pensii a cerut o suplimentare a bugetului de pensii de aproximativ 500 milioane de lei.