joi, 27 august 2009

Mai mulţi părinţi de gemeni din Braşov cer în instanţă plata indemnizaţiei pentru ambii copii

Mai mulţi părinţi de gemeni din judeţul Braşov au cerut în instanţă plata indemnizaţiei pentru ambii copii, trei familii câştigând deja procesele, în condiţiile în care legea care prevede acordarea acestor bani pentru fiecare copil nu are încă norme metodologice de aplicare.

Trei familii din judeţul Braşov au câştigat deja procesele intentate Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS), iar alte opt cazuri se află pe rolul instanţelor braşovene, transmite corespondentul NewsIn.

"Avem trei procese pierdute, alte opt care se vor judeca odată cu reluarea activităţii instanţelor judecătoreşti după vacanţa judecătorească şi 12 plângeri prealabile, care aşteaptă să ajungă în instanţă“, a declarat Nicolae Bărdaş, directorul AJPS Braşov.

Deşi legea care prevede plata unei indemnizaţii de 600 de lei pentru fiecare al doilea sau al treilea copil născut din gemeni sau tripleţi a fost publicată în Monitorul Oficial la jumătatea lunii iunie, AJPS nu poate plăti aceste indemnizaţii pentru că nu au apărut normele de aplicare a Legii 239/iunie 2009.

"Atât timp
cât nu apar normele de aplicare, noi nu putem introduce în plată aceste cazuri decât dacă părinţii câştigă în instanţă. Deja am pierdut trei procese şi a trebuit să începem plata indemnizaţiei de 600 de lei pentru al doilea copil“, a mai spus directorul AJPS Braşov.

Legea nr. 239/2009 pentru modificarea art. 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, a fost publicată în Monitorul Oficial din 15 iunie 2009. Conform art. 2 al legii adoptate de Parlament, cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.