luni, 17 august 2009

Hidrologii se aşteaptă la noi inundaţii, ca urmare a precipitaţiilor prognozate

Precipitaţiile prognozate până marţi dimineaţă ar putea duce la inundaţii locale şi creşteri ale nivelurilor pe râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa,Trotuş, precum şi pe cursurile superioare ale Siretului şi Prutului, potrivit datelor publicate luni de INHGA.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a mai anunţat că debitele vor fi în creştere, ca urmare a propagării şi pe râurile din bazinele hidrografice Mureşul inferior, cursul mijlociu şi inferior al Jiului, pe Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în ţara (secţiunea Baziaş) va fi în scădere. De asemenea, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere la Gruia, în schimb, ele vor fi în creştere pe sectorul Calafat-Tulcea.

Nivelul Dunării se va situa peste cota de atenţie la staţia hidrometrică Isaccea, judeţul Tulcea, potrivit anunţului de pe pagina de internet
a INHGA.

În această dimineaţă, se situau peste cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice Bârsa-Zărneşti (judeţul Braşov) şi Arpaşu Mare-Arpaşul de Sus (judeţul Sibiu
). De asemenea, erau peste cotele de atenţie râurile la Ghimbăşel-Râşnov, Timiş-Dâmbul Morii, Racoviţă-Făgăraş Şercaia, Prahova, Teleajen-Cheia,Olt-Sebeş, Cornet, Buzău-Sita Buzăului.

INHGA mai anunţă că s-a situat peste cota de pericol râul Bârsa la staţia hidrometrică Zărneşti din judeţul Braşov. Peste cotele de inundaţie au fost râurile la staţiile hidrometrice Porumbacu-Porumbacu de Sus şi Râul Mic-Pisc din Sibiu, Homorod Ciucaş-Dumbrăviţa din judeţul Braşov. Peste cotele de atenţie se situau râurile la staţiile hidrometrice Turcu-Tohanu Nou
, Breaza jud.BV,Cârţişoara, Avrig, Vl. Mare-Dopca, Sălişte, Prahova-Buşteni, Azuga, Doftana-Teşila, Potop-Gura Foii, Asau şi Dofteana.

"Se menţine atenţionarea hidrologică nr 19 din 11.07.2009, ora 18", mai anunţă INHGA.