joi, 27 august 2009

Băsescu a decorat nava-şcoală Mircea, la 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, marţi, pavilionul navei şcoală Mircea cu ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler pe timp de pace, în anul în care s-au împlinit 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române, transmite corespondentul NewsIn.

"Gestul pe care l-am făcut este un gest de recunoştinţă al naţiunii române faţă de nava şcoală Micea, al meu faţă de nava şcoală Mircea şi faţă de cei care m-au ajutat să învăţ tainele meseriei de marinar. Vă asigur că am avut o mare supriză aflând că, în 70 de ani de existenţă, nava şcoală Mircea nu a fost decorată. Probabil o neglijenţă a timpului şi nu a oamenilor politici de care depindea acest lucru”, a spus Băsescu.

“Am vrut să fac o reparaţie propriei mele memorii şi o reparaţie pe care nava şcoală Mircea o merita din partea tuturor celor care până astăzi puteau să-şi amintească că există un spirit materializat într-o navă, care se numeşte spiritul Mircea, generat de şcoala navă Mircea”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu le-a mai spus membrilor echipajului şi studenţilor că nava şcoală Mircea este o şcoală de clădit caractere. "Aţi efectuat un marş de peste o sută de zile şi ceea ce eu ştiu din ce am trăit la bordul navei Mircea este că v-aţi întors cu altfel de oameni din acest voiaj. Cu certitutdine, nava şoală Mircea este cea mai înaltă şcoală de călit caractere. Plecaţi în voiaj cu nişte civili şi vă întoarceţi cu bărbaţi ai mării. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste o mie de viitori marinari”, a afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus că voiajul pe Mircea este cel mai dur pe care îl face un marinar în viaţa sa. “Din experienţă vă spun că, indiferent care au fost situaţiile prin care am trecut ca ofiţer sau comandant de navă, cele mai dure experienţe au fost tot la bordul navei şcoală Mircea”, a susţinut Băsescu.

Nava şcoală Mircea a împlinit în acest an 70 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române. Bricul s-a întors marţi din marşul anual de instruire practică început în luna aprilie. La bordul său s-au aflat 192 de persoane. 65 sunt studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 38 elevi la Şcoala Militară de Maiştri "Amiral Ion Murgescu", doi au fost cadeţi din Turcia, iar restul membri ai echipajului. Printre aceştia s-au aflat şi şase fete.

La 26 ianuarie 1938, la Şantierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg, s-a semnat certificatul de naştere al velierului tip bark, clasa A, „Mircea”. În ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă, iar la 27 martie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional. Velierul a fost botezat ca şi înaintaşul său bricul „Mircea” (1882-1944), purtând cu cinste pe mări şi oceane tricolorul românesc şi numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, întregitorul Ţării Româneşti până la “Marea cea mare”.

La 17 mai 1939, a fost organizată primirea în portul Constanţa, moment rămas, de atunci, în tradiţie ca Ziua navei. La scurt timp, au fost ambarcaţi cadeţii Şcolii Navale „Mircea”, cu care a plecat în primul său marş în Marea Mediterană.

La 5 septembrie 1944, flota militară a României a fost în cea mai mare parte îndreptată spre U.R.S.S, „Mircea” fiind şi el dus
în captivitate, unde a rămas doi ani. Din anul 1948, a reluat marşurile de instrucţie în Marea Neagră, înfruntând numeroase furtuni.

În perioada octombrie 1965 – octombrie 1966, nava a fost supusă unor importante lucrări de modernizare, în şantierul constructor, „Blohm und Voss”. Cea de-a doua etapă de reparaţii capitale şi dotări cu sisteme de navigaţie, comunicaţii şi guvernare de ultimă oră a avut loc în perioada 1994 – 2002, la Brăila. Ca şi în perioada construcţiei acestui velier, fondurile de reparaţii au fost completate prin donaţii publice, graţie iniţiativelor unor oameni inimoşi şi iubitori de mare. La terminarea acestor lucrări „Mircea” a devenit cea mai modernă navă dintre „surorile” ei – Eagle (SUA), Gorch Fock I (Germania), Gorch Fock II (Germania) şi Sagres III (Portugalia).

Marşul efectuat în perioada 4 martie - 30 august 1976 este cel mai complex, atât din punct de vedere al duratei, cât şi al distanţei parcurse. “Mircea” a participat la sărbătorirea bicentenarului independenţei Statelor Unite ale Americii şi la “Operation Sail 76”, regata Bermuda - New Port.

Anul 2004 a coincis cu cea de-a doua traversadă a Oceanului Atlantic, nava şcoală luând parte la competiţia nautică “Tall Ships Challenge 2004”. În cadrul etapei Charleston-Delaware Bay, ”Mircea” a ocupat locul II la “Divizia Tineret”.

În anul 2005, nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, participând la competiţia nautică "Tall Ships Race 2005". Cu această ocazie, a fost prezent la festivaluri maritime internaţionale şi manifestări jubiliare în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Germania şi Olanda.

Marşul de instrucţie din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna şi Samsun fiind porturile de escală.

În anul 2007 nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterana, fiind prezentă la competiţia nautică "Tall Ship Race Mediterranea" şi având escale în porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon şi Genova.

Anul 2008 a adus pentru „Mircea” un marş de instrucţie de 115 zile în Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica şi participarea la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", şi "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sărbătoriţi 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii", nava şcoală a Marinei Germane, "Gorch Fock II".