luni, 17 august 2009

UMF Târgu Mureş scoate în acest an la concurs 450 de locuri bugetare şi 600 de locuri cu taxă

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş scoate în acest an la concurs
450 de locuri bugetare şi 600 de locuri cu taxă, la 12 specializări, iar peste o sută de studenţi străini şi-au depus deja dosarele la această universitate, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit prorectorului ştiinţific, Klara Brânzaniuc, UMF Târgu Mureş ar putea avea, din toamnă, studii tip master. "Medicina de laborator, master de doi ani, presupune o formare a celor care au competenţă în biologie sau chimie sau în biochimie pentru activitate
medicală în laborator clinic, în cercetare sau în alte domenii" a precizat Klara Brînzaniuc.

Potrivit acesteia, masterul urmează să fie evaluat cât de curând şi va porni, cel mai probabil, în toamna acestui an. Alte specializări vizate pentru anul viitor sunt cele de management sanitar sau metodologia cercetării.

În anii precedenţi, cea mai mare concurenţă a fost pe locurile de la specializările de la medicină şi cele de la medicină dentară. Doritorii trebuie să-şi depună dosarele în perioada 13-19 iulie şi să achite suma de 200 de lei taxa de admitere. Proba scrisă, tip grilă, se va desfăşura în data de 22 iulie şi va dura
trei ore.

Pe lângă specialităţile cunoscute, precum medicina, asistenţa medicală generală sau tehnica dentară, din acest an UMF Târgu Mureş are o nouă specializare. Profilul de educaţie fizică sportivă este autorizat provizoriu, iar durata studiilor tip licenţă este de trei ani.

Peste 100 de studenţi străini şi-au depus dosarul la UMF, dat fiind că din 2008 la Târgu Mureş se poate învăţa la specialitatea “medicină” şi în limba engleză.

"Prestigiul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş atrage studenţi din toate colţurile lumii. Unii sunt cetăţeni ai unui stat din Uniunea Europeană, dar vin şi studenţi din Statele Unite ale Americii, Asia sau Africa. Străinii sunt cu atât mai atraşi de UMF Târgu Mureş cu cât taxele sunt acceptabile. Dacă în SUA un an de şcolarizare la medicină costă 40.000 de dolari, iar într-o universitate din Europa
ajunge la 20.000 de euro, în Târgu Mureş se învaţă medicina cu 5.000 de euro”, a declarat prorectorul universităţii.

Deoarece există interes în rândul străinilor pentru specialităţile oferite de Facultatea de Farmacie, UMF doreşte înfiinţarea claselor cu predare în limba engleză şi în cadrul acesteia. "La noi, studenţii străini au apreciat altceva, faptul că noi ne-am ocupat de ei, am încercat să le facem nu numai cursuri de română. I-am sprijinit să facă mici excursii să se familiarizeze cu judeţul şi au fost foarte de încântaţi" a spus Klara Brînzaniuc.

Străinii vor putea învăţa în limba engleză la Facultatea de Farmacie cel mai probabil anul viitor, însă în acest există 50 de locuri în limba română. La studenţii străini admiterea se face numai pe bază de dosar.