miercuri, 22 iulie 2009

Fiica lui Ghaddafi vrea sa il decoreze pe ziaristul care a aruncat cu pantofii in Bush

O asociatia
de caritate condusa de fiica liderului libian Muammar Al-Ghaddafi, Aisha, si-a anuntat luni decizia de a-l decora cu"Ordinul curajului" pe ziaristul irakian care a aruncat cu pantofii in directia presedintelui american George W. Bush, fara a-l lovi, duminica, la Bagdad, informeaza AFP."La recomandarea secretarului general al Asociatiei Waatassimou pentru actiuni de caritate, asociatia /.../ a decis sa-i decerneze"Ordinul curajului" ziarisului irakian Muntazer al-Zaidi"", indica un comunicat distribuit ziaristilor luni, la Tripoli."Jurnalistul a spus un nu hotarat incalcarii drepturilor omului si a exprimat acest lucru aruncandu-si pantofii in fata presedintelui american George W. Bush", continua documentul
.
Muntazer al-Zaid /29 ani/, ziarist la postul de televiziune al-Bagdadia, a fost arestat duminica, dupa ce si-a scos pantofii si i-a aruncat inspre presedintele american, pe care la jignit numindu-l"caine", intr-o conferinta de presa la Bagdad."Este sarutul tau de adio, caine ce esti /.../ Asta este pentru vaduvele si orfanii celor pe care i-ai omorat", in Irak, a strigat ziaristul, in timp ce arunca pe rand cu pantofii spre liderul de la Casa
Alba.
In momentul in care a fost scos cu forta din sala de conferinta, ziaristul l-a acuzat pe George W. Bush de"moartea a mii de irakieni".
Un fost avocat al lui Saddam Hussein a declarat ca el impreuna cu aproximativ 200 de confrati intentioneaza sa il apere gratis pe jurnalistul irakian, aflat in arest la Bagdad.
La baza sa din Cairo, conducerea postului de televiziune al carui angajat este ziaristul, a cerut eliberarea urgenta a lui Zaidi, insa guvernul irakian a calificat gestul jurnalistului drept"un act rusinos".
Risca doi ani de inchisoare


In opinia unui alt avocat irakian, intervievat de AFP, ziaristul risca cel putin doi ani cu inchisoarea, daca va fi judecat pentru"insulta adusa unui sef de stat strain in vizita in Irak". Gestul sau de sfidare l-a transformat brusc pe Al-Zaidi dintr-un jurnalist obscur, angajat al unui cvasinecunoscut post de televiziune cu baza in Cairo, intr-un veritabil erou national, in ochii multor irakieni satui de cei aproape sase ani de ocupatie americana, dar si in cei ai multor locuitori ai lumii arabe si musulmane, comenteaza AP.
"Este un barbat adevarat. El a facut ceea ce multi lideri arabi nu au reusit", a indicat pentru AP un iordanian. In Irak, o multime de oameni a iesit pe strazi la Bagdad si in mai multe orase, cerand eliberarea ziaristului.
Nu au lipsit nici glumele."Irakul decreteaza ziua de duminica /14 decembrie/ ziua internationala a pantofilor", se afirma intr-un mesaj pus in circulatie in capitala saudita Riad. Si ziaristii palestinieni faceau haz de isprava colegului lor de breasla irakian, afirmand ca ar fi fost mai viteaz daca ar fi facut acelasi gest impotriva secretarului de stat american Condoleezza Rice, un alt personaj politic antipatizat in Orientul Mijlociu.
Pe de alta parte, insa, nu toti irakienii au aprobat actiunea ziaristului, considerata o insulta suprema in lumea musulmana."Bush este dusmanul nostru. Insa cand iti primesti dusmanul acasa la tine, nu asa trebuie sa de comporti", a declarat o irakiana, parerea acesteia fiind impartasita si de multi alti compatrioti.
Al-Zaidi, care a fost rapit de militanti islamisti anul trecut, se afla acum in arestul fortelor irakiene, unde a fost supus unor teste privind consumul de droguri sau alcool.