miercuri, 22 iulie 2009

Intelectualii turci îşi cer scuze pentru purificarea etnică a armenilor

Aproape 200 de intelectuali şi academicieni turci îşi prezenta, astăzi, scuze pentru purificarea etnică a armenilor în timpul Primului Război Mondial, un subiect încă tabu în Turcia, scrie "The Independent".

"Conştiinţa mea nu acceptă negarea marii catastrofe la care au fost supuşi armenii otomani în 1915", se menţionează în comunicatul pregătit de grupul de intelectuali turci. "Resping această nedreptate şi înţeleg sentimentele şi durerea fraţilor mei armeni. Le cer scuze", adaugă textul.

Turcia acceptă că mulţi armeni au fost ucişi în timpul prăbuşirii Imperiului Otoman, însă insistă că aceştia au fost victimele tulburărilor civile, care au fost soldate şi cu moartea multor turci. Majoritatea istoricilor occidentali consideră acele evenimente ca fiind o purificare etnică, soldată cu moartea a 700.000 de armeni.

Naţionaliştii turci au reacţionat violent la publicarea documentului
, pe care îl consideră un act de trădare naţională. Liderul partidului naţionalist, care ocupă 70 de locuri în parlament, a descris iniţiativa ca pe un exemplu "al dimensiunilor îngrijorătoare pe care s-a răspândit degenerarea".

Publicarea documentului coincide cu o perioadă de apropiere diplomatică între Turcia şi Armenia, a căror graniţă este închisă de la războiului din Nagorno-Karabah, în 1993. Preşedintele Abdullah Gul a devenit, în septembrie, primul
lider turc care a vizitat Armenia, iar cele două ţări au purtat discuţii pentru restabilirea relaţiilor diplomatice.

Discuţiile publice despre evenimentele din 1915 sunt încă o problemă sensibilă în Turcia. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Orhan Pamuk, a fost urmărit penal în 2005, după ce a spus că aproape un milion de armeni au fost ucişi în 1915. În ianuarie 2007, jurnalistul turco-armean Hrant Dink a fost asasinat de un adolescent naţionalist pentru că a susţinea o abordare diferită a problemei.