miercuri, 8 iulie 2009

"Lovitura de stat" parlamentara in Ucraina

Ucraina se afla intr-o noua criza politica, ieri presedintele Viktor Iuscenko denuntand o "lovitura de stat" parlamentara dupa ruperea coalitiei guvernamentale prooccidentale, pe fondul rivalitatii cu premierul Iulia Timosenko.
In noaptea de marti spre miercuri, partidul prezidential a anuntat retragerea din coalitia pe care o forma cu blocul Timosenko. Decizia, votata de 39 din cei 72 de deputati ai Partidului Ucraina Noastra – Autoapararea Populara, a intervenit dupa adoptarea unei serii de legi care facilitau procedura destituirii sefului statului si reducerea puterilor acestuia in stat in profitul celor ale guvernului, prin voturile comune ale blocului Timosenko si ale opozitiei proruse (Partidul Regiunilor si comunistii). Alt semn de sciziune este faptul ca prooccidentalii au esuat sa adopte o rezolutie comuna privind condamnarea Rusiei in legatura cu conflictul armat cu Georgia. Liderul parlamentar al partidului prezidential, deputatul Viaceslav Kirilenko, evoca "crearea unei coalitii pro-Kremlin".

Legile adoptate vizeaza "privarea presedintelui de prerogativele in sectorul apararii si cel al politicii externe, ceea ce Kremlinul cere de la unele forte politice". Deputatul Oles Donii a precizat ca, in cazul in care prooccidentalii nu se reconciliaza si decizia retragerii intra in vigoare, parlamentarii au o luna pentru a inregistra formal o alta coalitie guvernamentala, iar daca termenul nu este respectat, presedintele obtine dreptul de dizolvare a Parlamentului. Potrivit observatorilor, caderea coalitiei prooccidentale nu inseamna neaparat o schimbare a executivului, din cauza lipsei majoritatii stabile, necesara pentru destituirea actualului cabinet si numirea unuia nou.
In cadrul unei interventii televizate, seful statului a declarat ca "in Parlament este in curs o lovitura de stat politica si constitutionala", urmare a adoptarii legii ce reduce puterile presedintelui. Aceste texte, votate in comun de blocul Timosenko si opozitia prorusa, instaureaza in ochii lui Iuscenko "dictatura primului-ministru". In consecinta, el a anuntat ca va folosi dreptul sau "de a dizolva Parlamentul si de a decreta alegeri anticipate", in cazul in care in termen de 30 de zile nu va fi creata o coalitie – existenta "de facto" – intre blocul Timosenko si fortele proruse.
Un deputat al Partidului Regiunilor, Taras Ciornovil, a declarat ca aceste voturi comune din ajun nu inseamna decat un "armistitiu provizoriu", si nu o noua coalitie. Iulia Timosenko, care a respins in mai multe ocazii existenta unei coalitii formale cu Partidul Regiunilor, l-a acuzat pe presedinte ca a provocat spulberarea coalitiei si ca se comporta "iresponsabil", asigurand ca guvernul va continua sa functioneze. Blocul sau asigura ieri ca nu vede nici o alta alianta decat cu prooccidentalii, adaugand ca adoptarea legilor controversate era "necesara" pentru tara si nu inseamna "tradare".
Potrivit Constitutiei ucrainene, daca noua coalitie nu este inregistrata oficial in termen de 30 de zile de la ruperea formala a aliantei precedente, presedintele poate dizolva adunarea monocamerala.
» Fosti aliati
Relatiile dintre presedintele Iuscenko si premierul Timosenko, in functie de la finele anului trecut, s-au deteriorat din ce in ce mai tare in ultimul timp, cei doi urmand a se confrunta la viitoarele alegeri prezidentiale prevazute pentru inceputul anului 2010 In cazul alegerilor anticipate, Iulia Timosenko nu are mari
sanse de a relua postul de premier. Daca ar accepta, revenind asupra numeroaselor sale promisiuni, de a crea o coalitie oficiala cu prorusii, popularitatea ei in tara ar primi o lovitura dura, desi in prezent o depaseste de departe pe cea a sefului statului. Aliati in momentul "revolutiei portocalii" prooccidentale de la sfarsitul anului 2004, care i-a adus la putere, Iuscenko si Timosenko au devenit intre timp dusmani neimpacati. In septembrie 2005, Iuscenko a destituit-o pe Timosenko pe fondul rivalitatilor personale si al luptelor pentru influenta. La finele lui 2007, ea a redevenit seful guvernului.