miercuri, 8 iulie 2009

UE cere Rusiei "să facă lumină" în cazul jurnalistului ucis în Inguşetia

Preşedinţia franceză a UE şi-a exprimat regretul, astăzi, cu privire la uciderea, în Inguşetia, a jurnalistului de opoziţie, Magomed Yevloyev, cerând Rusiei să "facă lumină în această chestiune".

"Preşedinţia UE a aflat cu consternare despre moartea lui Magomed Yevloyev", împuşcat în cap, duminică, în momentul în care era adus la secţia de poliţie, după ce fusese arestat, potrivit NewsIn.
"UE reiterează importanţa pe care o acordă libertăţii presei şi subliniază îngrijorarea legată de reapariţia violenţelor în Caucazul de Nord".
Magomed Yevloyev era proprietarul site-ului ingushetiya.ru, singurul organ media de opoziţie din regiune şi fusese anchetat în repetate rânduri de autorităţile locale. Potrivit autorităţilor locale, el a fost împuşcat din greşeală în cap, iar poliţia a lansat o anchetă pentru omor prin imprudenţă.
Statele Unite au calificat incidentul drept "foarte îngrijorător" şi au cerut Rusiei să ancheteze circumstanţele morţii opozantului.
Pe de altă parte, un al doilea jurnalist, din Daghestan, regiune rusă turbulentă din Caucazul de Nord, a fost atacat în cursul nopţii de marţi spre miercuri şi a decedat în urma rănilor