miercuri, 22 iulie 2009

Romanii au nevoie in continuare de pasaport pentru a intra in Elvetia

omanii au in continuare nevoie de pasaport pentru a intra in Elvetia, pentru ca aceasta tara nu este si membra a Uniunii Europene (UE), desi a aderat vineri la spatiul Schengen, reamintesc reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
"Pentru cetatenii romani, intrarea pe teritoriul elvetian se face in continuare pe baza pasaportului turistic. Nu este permisa intrarea pe baza cartii de identitate, intrucat Elvetia nu este tara membra UE, iar acordul UE - Elvetia aflat in vigoare nu priveste inca Romania", se arata intr-un comunicat al MAE, ca urmare a faptului ca vineri Elvetia a devenit oficial membru Schengen. Acordul dintre UE si Elvetia, care nu se aplica Romaniei si Bulgariei, prevede renuntarea la controalele de identitate la frontierele terestre odata cu aderarea Elvetiei la Schengen. Pasagerii de pe aeroporturi vor avea de asteptat pana la 29 martie pentru suprimarea controalelor intre Elvetia si vecinii sai din UE, transmite NewsIn. Pe de alta parte, mai informeaza MAE, la frontiera elvetiana se mentin controalele vamale pentru Romania, Elvetia pastrandu-si acest drept. Reprezentantii ministerului recomanda cetatenilor romani sa se conformeze cerintelor autoritatilor elvetiene in materie.
Referendum asteptat
Intrarea Elvetiei in spatiul Schengen ar putea fi pusa destul de curand sub semnul intrebarii, in eventualitatea unui refuz de a deschide pietele sale de munca pentru romani si bulgari. Elvetienii se vor pronunta pe 8 februarie, printr-un referendum, asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie pe care le are cu UE, privitoare la deschiderea pietei muncii pentru persoanele din UE, reconfirmare necesara odata cu extinderea Uniunii Europene la Bulgaria si Romania. In cazul unui refuz, "prezenta Elvetiei in Schengen ar putea fi intrerupta", a avertizat Bruxelles-ul.
Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare sunt eliminate, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli comune. Cele mai importante masuri stabilite prin acordul Schengen prevad: eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe, armonizarea regulilor referitoare la conditiile de acordare a vizelor, separarea fluxurilor de pasageri in porturi si aeroporturi, stabilirea unor reguli comune pentru solicitantii de azil, introducerea unor reguli referitoare la supravegherea si urmarirea transfrontaliera pentru fortele de politie din statele Schengen, intarirea cooperarii judiciare prin intermediul unui sistem rapid de extradare, implementare a deciziilor judecatoresti si crearea Sistemului Informatic Schengen.