miercuri, 22 iulie 2009

Un jurnalist irakian şi-a aruncat pantofii în George W. Bush

Un jurnalist irakian a aruncat cu o pereche de pantofi asupra preşedintelui american George W. Bush fără să îl atingă şi l-a insultat în momentul în care acesta strângea mâna premierului irakian, în biroul
acestuia din Bagdad, relatează AFP.

În timp ce cei doi oficiali se întâlneau în biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, un jurnalist irakian aşezat în rândul al treilea, a sărit strigând "este sărutul de adio, neam de câine" şi şi-a aruncat pantofii, unul după celălalt, înspre preşedintele american.

Nuri al-Maliki a schiţat un gest de protecţie a preşedintelui american, care nu a fost atins.

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, de la postul sunnit şi antiamerican al-Bagdadia, care transmite din Cairo, a fost evacuat prin forţă de serviciile de securitate irakiene şi americane, strigând la adresa lui George W. Bush: "sunteţi responsabil de moartea a mii de irakieni".

Preşedintele american a zâmbit mai întâi, apoi şi-a reluat expresia serioasă văzând numărul agenţilor mobilizaţi.

Jurnaliştii irakieni s-au ridicat în picioare pentru a se scuza faţă de preşedintele american.

"Nu vă faceţi griji. Vă mulţumesc că vă cereţi scuze în numele poporului irakian. Acest (incident) nu m-a deranjat. Şi dacă vreţi să ştiţi erau nişte pantofi mărimea 10 (44, mărimea franţuzească)", a glumit Bush.

Întrebat apoi de un jurnalist american, George W. Bush a dat asigurări că nu a "simţit nici cea mai mică ameninţare". "Şi, acest om a aruncat un pantof înspre mine? Este o modalitate de a atrage atenţia", a adăugat el.

Urme de sânge erau vizibile în locul în care bărbatul a fost luat de agenţii de securitate.