miercuri, 8 iulie 2009

Rusia ameninta NATO

oscova ar putea anula acordul ce permite Aliantei sa foloseasca spatiul aerian rus pentru a transporta
echipamente si provizii in Afganistan

Dupa ce a inghetat pentru sase luni colaborarea cu NATO intr-o serie de domenii, Rusia ameninta ca va suspenda cooperarea cu Alianta Nord Atlantica si in privinta Afganistanului. Avertismentul a fost lansat ieri de trimisul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, care a precizat ca acest lucru va depinde de pozitia pe care o va adopta Alianta in criza din Caucaz. In paralel, Washingtonul, prin vocea vicepresedintelui american Dick Chaney, aflat la Tbilisi, isi reafirma sustinerea pentru aderarea Georgiei la NATO, in pofida opozitiei manifestate de Moscova.
"Declaratiile si actiunile Aliantei ne indispun", a afirmat Dmitri Rogozin, reprosand NATO ca reinarmeaza regimul lui Mihail Saakasvili pentru o noua invazie in Osetia de Sud si Abhazia. "Se constata tentative evidente de reconstituire a potentialului militar al Georgiei pentru a pregati o noua agresiune impotriva Osetiei de Sud si Abhaziei", doua republici separatiste georgiene proruse, recunoscute recent de Moscova, a continuat responsabilul rus, citat de agentia Ria Novosti. Rogozin a explicat motivul pentru care Moscova a decis, luna trecuta, sa mentina parteneriatul cu NATO in privinta Afganistanului, chiar daca responsabilii rusi anuntau la 28 august ca ingheata cooperarea in cadrul operatiunilor de mentinere a pacii cu Alianta, timp de sase luni, in replica la criticile lansate la adresa Rusiei de Aliati dupa declansarea operatiunii militare din Georgia. Acordul dintre Moscova si NATO, care permite statelor Aliantei sa foloseasca spatiul aerian al Rusiei pentru a transporta echipamente si provizii in Afganistan, a fost semnat in cadrul summitului Aliantei de la Bucuresti, din luna aprilie. Semnarea acestui document
era extrem de importanta, dat fiind faptul ca ruta care trece prin Rusia este considerata mai sigura decat cea pe care NATO o folosea anterior, prin Pakistan. Dupa izbucnirea conflictului din Caucaz, la 8 august, numerosi responsabili rusi au amenintat ca ar putea anula acordul care permite statelor membre NATO sa utilizeze spatiul aerian al Rusiei si sa construiasca baze pe teritoriul fostelor republici sovietice din Asia Centrala.
Acuzatiile lui Cheney
Aflat ieri in vizita la Tbilisi, vicepresedintele american Dick Cheney a condamnat ceea ce a numit incercarea "ilegitima" a Rusiei de a schimba, cu forta, granitele Georgiei. De asemenea, Cheney a subliniat, dupa intrevederea avuta cu presedintele georgian Mihail Saakasvili, ca "America sustine ferm programul de aderare a Georgiei la NATO si integrarea sa in cele din urma in Alianta Atlantica". Agentiile de presa comentau ieri ca vizita lui Cheney la Tbilisi demonstreaza intentia SUA de a continua cultivarea legaturilor cu Georgia si vecinii sai. Desi Casa Alba a anuntat deja un ajutor umanitar de un miliard de dolari
, Cheney probabil nu a detaliat chestiunea posibilitatii ca SUA sa ajute la reconstructia infrastructurii militare georgiene.
Saakasvili a semnat alta varianta
Pe de alta parte, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, miercuri, ca textul planului privind reglementarea conflictului din Georgia, semnat de presedintele Saakasvili, nu este autentic, noteaza Ria Novosti. "Ultima clauza a documentului privind principiile fundamentale de reglementare a conflictelor, pe care presedintii Dmitri Medvedev si Nicolas Sarkozy le-au aprobat la 12 august, prevede in special inceperea unui dialog international privind masurile ce vor fi luate in vederea garantarii securitatii si stabilitatii Abhaziei si Osetiei de Sud", sustine Lavrov, inainte de a preciza ca varianta textului semnata ulterior de Saakasvili se refera la "securitatea si stabilitatea in Abhazia si in Osetia de Sud".