miercuri, 8 iulie 2009

UE tine Ucraina la usa. Liderii de la Bruxelles mai lasa un pic Kievul in sfera de influenta a Moscovei

Sansele liderilor de la Kiev de a integra Ucraina in Uniunea Europeana sunt din ce in ce mai mici dupa ce diplomati de la Bruxelles au afirmat, pentru Agentia France Presse, ca aceasta republica fosta sovietica va mai ramane o perioada la usa Europei. Ucraina spera sa profite de pe urma conflictului din Georgia si sa se apropie mai mult de Uniunea Europeana si de NATO, in contextul in care la Kiev este o criza politica, dupa retragerea din coalitia de guvernare a partidului presedintelui Viktor Iuscenko.
Asteptat cu mari
sperante la Kiev, summitul Uniunea Europeana-Ucraina, de saptamana viitoare, de la Evian, va fi mai mult ca sigur o mare dezamagire pentru ucraineni, sunt de parere analistii politici apropiati cercurilor politice de la Bruxelles. Recent, Franta, care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene, a dat iluzii Ucrainei ca s-ar putea apropia de statutul de candidat la UE. Totusi, dupa indelungi negocieri cu ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, proiectul de declaratie pregatit pentru summitul de la Evian, din Franta, risipeste aspiratiile europene ale Ucrainei, potrivit diplomatilor de la Bruxelles. Oficialii europeni au fost de acord insa ca actualul acord de parteneriat negociat cu Ucraina sa se numeasca “Acord de Asociere”, termen utilizat de Uniunea Europeana in pacte similare cu natiunile din Balcani care au primit semnale pozitive ca vor fi membre ale UE, subliniaza AFP. Cu toate acestea, proiectul intocmit pentru summitul UE-Ucraina nu face nici o mentiune fata de “perspectiva europeana” pentru Kiev, declaratie pe care politicienii ucraineni o asteptau si care in limbajul folosit la Bruxelles se traduce prin o “eventuala aderare la UE”.
In Uniunea Europeana s-au format doua tabere – pro si contra primirii Ucrainei in Uniune, discutiile fiind mai aprinse chiar decat cele referitoare la Georgia. De partea Ucrainei se situeaza Polonia, statele Baltice (Lituania, Letonia si Estonia), Suedia si Marea Britanie, care au insistat ca Ucraina este o natiune europeana si, prin urmare, merita sa ocupe un loc la masa UE.
Frica de Moscova frâneaza extinderea
De partea cealalta se afla cateva state din “vechea Europa”, in frunte cu Germania, care sunt ingrijorate de efectele unei alte extinderi a Uniunii, in conditiile in care integrarea Romaniei si a Bulgariei nu s-a dovedit prea reusita. Pe de alta parte, grupul care se opune primirii Ucrainei in UE se teme de o eventuala reactie negativa a Rusiei, care si-a aratat deja muschii energetici dupa ce o parte a UE si-a aratat sustinerea fata de Georgia in conflictul din Caucaz. Kievul spera ca dupa interventia militara a Rusiei in Georgia, stat care aspira, la fel ca Ucraina, la integrarea in UE si NATO, sa ajunga mai usor in Uniune. O consolare pentru ucraineni este ca europenii s-ar putea sa ia in discutie conditiile pentru o eventuala ridicare a vizelor de calatorie pentru cetatenii Ucrainei.
Iuscenko vrea sa dizolve Rada
Criza politica de la Kiev, deschisa marti prin retragerea din coalitia guvernamentala a partidului presedintelui Iuscenko, se adanceste pe zi ce trece. Presedintele portocaliu Viktor Iuscenko a amenintat cu dizolvarea Parlamentului de la Kiev (Rada) si organizarea de alegeri anticipate daca nu se formeaza rapid o noua coalitie de guvernamant. Iuscenko nu a uitat sa dea vina pe suporterii premierului Iulia Timosenko pentru actuala criza politica. Turbulentele politice de la Kiev au loc in momentul in care in capitala Ucrainei este asteptat vicepresedintele SUA, Dick Cheney, in turneul sau de adio prin foste republici sovietice. Criza pune in dificultate si reprezentarea Ucrainei la summitul cu UE, de la Evian, unde ar trebui sa se duca premierul Iulia Timosenko. Desi coalitia guvernamentala nu este dizolvata oficial, ministrii care sunt de partea lui Iuscenko au parasit sedinta de guvern in mod ostentativ. Intr-un mesaj televizat, presedintele Iuscenko a acuzat-o pe Iulia Timosenko de organizarea unui complot anticonstitutional pentru votarea, impreuna cu comunistii si cu reprezentantii pro-rusi ai Partidului Regiunilor, a unui proiect de lege prin care sunt limitate atributiile sefului statului. “Fara indoiala, colapsul coalitiei guvernamentale a fost o actiune bine planificata”, a spus Iuscenko. La randul sau, Iulia Timosenko a spus ca de vina pentru criza politica este Iuscenko, pentru ca se teme ca nu va mai fi ales presedinte pentru un nou mandat. Iulia Timosenko si-a anuntat intentia de a participa la viitoarele alegeri prezidentiale.
Ucrainenii defileaza cu Potemkin la Haga
Ucraina proiecteaza o imagine iluzorie asupra Insulei Serpilor si a imbunatatit imaginea acestei stanci dupa declansarea diferendului cu Romania doar pentru a avea argumente in fata Curtii, a subliniat agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu. Proiectul Ucrainei prin care sustine ca insula este locuibila este ineficient si inselator, iar eforturile ucrainenilor nu fac decat sa demonstreze ca ei insisi sunt perfect constienti de caracteristicile stancii. Bogdan Aurescu si-a inceput pledoaria prin a compara actiunile Ucrainei cu “satele lui Potemkin”, „formula consacrata istoric pentru a exprima un efort facut pentru a prezenta, in vederea inducerii in eroare a unui anumit public-tinta, o fatada inselatoare destinata ascunderii unei realitati nefavorabile si nedorite”. “Nu este prima oara cand are loc in regiunea in cauza o ampla incercare de a insela geografia si de a descrie o asezare umana, desi ea nu exista. Curtii ii este fara indoiala cunoscuta povestea satelor lui Potemkin. Se pare ca acestea erau construite pe malurile pustii ale Nistrului de catre maresalul Grigori Potemkin pentru a fi aratate Imparatesei Rusiei, Ecaterina cea Mare, la vizita sa in Crimeea, din 1787. Se spune ca maresalul muta turme de oi in timpul noptii catre urmatorul popas si crea sate pictate pe panza pentru a produce iluzia unei regiuni populate si prospere. Istoricii sugereaza ca Potemkin nu ar fi incercat sa o pacaleasca pe imparateasa, ci mai degraba pe ambasadorii straini care o insoteau. Este aceeasi situatie si in cazul Ucrainei, in loc de ambasadori fiind vizati judecatorii acestei Curti”, a spus Aurescu.