miercuri, 8 iulie 2009

Rusia isi intensifica manevrele militare in apropierea Japoniei

rmata rusa si-a intensificat activitatile in apropierea Japoniei, prin exercitii militare sporite, folosind inclusiv submarine nucleare, anunta Ministerului japonez al Apararii, citat de Agerpres. ''S-a observat ca armata rusa se activeaza in zonele apropiate de Japonia, efectuand exercitii si antrenamente care vizeaza ameliorarea eficacitatii fortelor sale'', se arataa in raportul oficialilor niponi.
Potrivit sursei citate, ''exercitiile aeriene si zborurile din apropierea Japoniei sunt mai frecvente''. Autoritatile precizeaza ca in luna februarie un bombardier strategic rus a patruns in spatiul aerian al Japoniei; 22 de avioane nipone au decolat atunci, ca masura de precautie.
Japonia si Rusia nu au mai semnat un tratat de pace formal de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, aminteste AFP. Administratia de la Tokyo contesta suveranitatea celei de la Moscova asupra Insulelor Kurile (numite Teritoriile de nord in Japonia), ocupate de rusi din 1945.
Guvernul in exercitiu al premierului demisionar Yasuo Fukuda a adoptat Cartea Alba anuala in materie de aparare, din care face parte si raportul mentionat, si care subliniaza din nou nelinistea japonezilor fata de cresterea puterii militare a Chinei si amenintarea nord-coreeana.