miercuri, 22 iulie 2009

Romania si Bulgaria au 112 functional

Numarul unic european pentru apeluri de urgenta (112) poate fi de acum inainte accesat in toate statele membre ale Uniunii Europene, a anuntat, luni, Comisia Europeana, care va anula procedurile demarate impotriva Romaniei si Bulgariei, unde accesarea acestui numar prezenta o serie de disfunctionalitati, transmite AFP preluat de Agerpres.
Numarul 112, introdus in 1991 impreuna cu numere de urgenta nationale, are ca scop sa faca astfel incat serviciile
de urgenta din toate statele membre sa fie cele mai accesibile, in special pentru straini.
'Incepand de astazi, toate persoanele plecate in vacanta pot trece numarul 112 pe lista numerelor de telefon indispensabile, indiferent unde se afla pe teritoriul Uniunii', a aratat comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding.
'Statele membre mai trebuie sa depuna eforturi, insa primul
obiectiv, referitor la accesibilitatea unui numar unic pentru apeluri de urgenta, a fost atins', adauga oficialul de la Bruxelles, intr-un comunicat.
La 18 septembrie, executivul comunitar luase decizia de a trimite in fata Curtii Europene de Justitie Romania, unde localizarea automata a originii apelului nu se facea in mod eficient, si Bulgaria, unde numarul 112 nu functiona pe intreg teritoriul tarii.
In ambele cazuri, Comisia a decis sa amane cu trei luni trimiterea dosarului in fata magistratilor, perioada in care cele doua state membre au avut timp sa-si remedieze deficientele.
Procedurile de infractiune demarate in cazul Romaniei si Bulgariei vor fi suspendate 'la inceputul anului 2009', se arata in acelasi comunicat.