miercuri, 22 iulie 2009

Primarul Capitalei nu vrea sa aprobe marsul contra taxei auto

Primaria Capitalei analizeaza, astazi, cererea pentru organizarea unui mars împotriva triplarii taxei auto, a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a subliniat ca nu este de acord ca acest eveniment sa tulbure linistea publica. Cu toate acestea, proprietarii de masini second-hand au sanse foarte mici sa obtina o aprobare pentru marsul anuntat pentru marti in Bucuresti, intre orele 14 si 18. “Au înregistrat cererea la cabinetul primarului, le-am spus însa transant ca nu doresc sa deranjez Bucurestiul, nu doresc sa ma trezesc aici la primarie cu 1.000 de masini sau cu 500 de masini”, a spus Oprescu dupa întâlnirea cu reprezentantii protestatarilor. “Noi suntem de acord sa se mute ziua de desfasurare a mitingului si asteptam decizia comisiei de luni, la ora 10.00. Primarul ne-a recomandat sa nu organizam un mars cu masini si sa tinem protestul sâmbata”, a spus reprezentantul protestatarilor, Mihai Stan. Solicitarea protestatarilor survine evacuarii de sambata a sute de soferi din Piata Victoriei care au organizat o manifestatie spontana.

Incepând de la jumatatea saptamânii trecute, iesenii afectati de triplarea taxei auto au manifestat intr-o maniera aparte. Ei nu s-au organizat in mod special si nici nu au redactat memorii pentru a le preda oficial autoritatilor, ci au iesit cu sutele, cu masinile, dupa lasarea intunericului. S-au incolonat si apoi au marsaluit pe strazile Iasiului, cu claxoanele la maximum, spre mirarea iesenilor. Coloanele de masini neinmatriculate stârneau mirarea in rândul trecatorilor, deoarece nu toata lumea aflase de aceste manifestatii de noapte inedite. Protestele au avut loc in fiecare seara, punctul de intâlnire fiind Piata Palatului Culturii. De aici, coloanele cu claxoane si lumini strabateau bulevardul Stefan cel Mare, Piata Unirii, Piata Tineretului si Copoul, apoi reveneau in fata Palatului, unde soferii ieseau din masini si scandau lozinci impotriva taxei si a guvernului Tariceanu, sub acordurile piesei cântate de Morometii, “România, trezeste-te!”. De câteva ori, coloana a blocat câteva intersectii, dar nu s-au inregistrat incidente majore. Furia lor a izbucnit când au aflat de la ghisee ca trebuie sa achite taxa triplata inainte de termen cu câteva zile si nici macar revenirea facuta de executiv in acest sens nu a linistit spiritele.

Protest in viteza si ghisee goale la Galati

Zeci de soferi galateni au protestat ieri spontan, in jurul orei 11, fata de triplarea taxei de poluare. „Tariceanu nu fi prost/Lasa taxa cum a fost” sau „Hotii” scria pe pancartele afisate pe geamurile celor aproape 60 de autoturisme care au traversat arterele principale ale orasului. Protestul s-a desfasurat in viteza oarecum deoarece soferii nemultumiti nu s-au oprit deloc si doar claxoanele, afisele puse pe geamurile masinilor si scandarile soferilor erau singurele elemente care dezvaluiau ca este vorba de un grup organizat de protestatari. Desi de astazi intra in vigoare taxa de poluare triplata, sâmbata si duminica la ghiseele administratiei financiare
a fost aproape pustiu. Galatenii nu s-au inghesuit deloc sa plateasca pe ultima suta de metri taxa de poluare la valoare considerabil mai mica. Practic, in cele doua zile, la ghiseele administratiei financiare au platit taxa de poluare la valoare inca veche doar 10 persoane.

La Roman, s-au cerut salarii pentru profesori

Sute de soferi, profesori si pensionari din Roman s-au adunat in centrul municipiului pentru a demonstra contra premierului Calin Popescu Tariceanu. Miscarea de protest, organizata de Asociatia
„Vox Populi”, a avut drept scop principal strângerea de semnaturi impotriva prim-ministrului si a ordonantei de triplare a taxei. „Noi vrem sa fie abrogate deciziile si ordonantele ticaloase ale guvernului Tariceanu, privitoare la refuzul majorarii salariilor cadrelor didactice, la neplata pensiilor majorate pentru toate categoriile de vârstnici si la triplarea taxei de mediu pentru autovehiculele care nu corespund intereselor clanului Tariceanu-Patriciu. Vom strânge semnaturi pe care le vom inainta Comisiei Europene, apoi vom actiona in judecata atât persoana, cât si anturajul lui Calin Popescu Tariceanu, pentru acte de subminare a economiei nationale, pentru actiuni ostile populatiei si pentru alte infractiuni pe care le vom proba cu ajutorul juristilor nostri”, a spus Remus Lucian Stoica, seful asociatiei amintite. Cei mai inversunati protestatari s-au dovedit a fi posesorii de autovehicule, care, in ultima saptamâna, s-au trezit la ora 3 dimineata si au inghetat in fata sediului administratiei financiare pentru a apuca sa plateasca taxa nemajorata. Acestia au blocat centrul municipiului cu masinile lor, pe care au lipit afise cu lozinci de genul „Nu taxei auto” si „Citroënul si Loganul sa-l cumpere Tariceanu”.

«Dorim abrogarea taxei discriminatorii»

Câteva mii de persoane au blocat în cursul zilei de sâmbata centrul municipiului Arad si drumul spre Vama Nadlac, protestând fata de majorarea taxei de poluare. Au venit inclusiv timisoreni cu masinile pentru a se alatura miscarii aradenilor, care a scapat de sub control. În paralel, un alt grup aduna semnaturi pentru eliminarea legii. Asociatia „Vox Populi” a solicitat Primariei Arad, în cursul saptamânii trecute, o aprobare pentru un miting si mars de protest fata de majorarea taxei de poluarea auto. Primaria nu a aprobat manifestarile asociatiei, motivând ca nu este legal
constituita.
Dar soferii s-au adunat în fata Primariei Arad cu sute de masini pe care se gaseau lozinci anti-Tariceanu si se solicita ajutorul UE pentru a scapa de taxa de poluare. „Dorim abrogarea taxei ticaloase, discriminatorii. Daca nu ni se permite sa protestam pasnic si legal, vom merge sa blocam vama si vom cere interventia unui comisar european care sa ne asculte doleantele si sa gaseasca o rezolvare”, a declarat Constantin Gurila, organizator. Dupa ce au blocat centrul Aradului, sute de masini au marsaluit prin oras, claxonând încontinuu, într-un zgomot infernal. Soferii s-au deplasat la iesirea din Arad, în parcarea complexului comercial
Armonia, pentru a astepta un grup masiv de timisoreni nemultumiti sa blocheze împreuna Vama Nadlac si intrarea în România. Aici, miscarea a scapat total de sub control si unii soferi au blocat soseaua de centura a Aradului, sute de TIR-uri ramânând în cozi de kilometri mai multe ore. Alti protestatari nemultumiti au plecat spre Pecica, coloana de autoturisme întinzându-se pe o distanta de aproape 10 kilometri. Astfel, a fost blocat si drumul de acces spre Vama Nadlac. Timp de mai multe ore, circulatia a fost dirijata pe la Vama Turnu si spre Arad, pe un drum judetean necirculat. Scandalul a continuat mai multe ore, pâna când prefectul Aradului, Gavril Popescu le-a promis protestatarilor ca va transmite Guvernului dorintele lor.
În paralel, un grup de initiativa, condus de omul de afaceri Samuel Caba din Arad, a demarat o procedura de strângere de semnaturi pentru desfiintarea taxei auto. Grupul propune o alta initiativa legislativa, conform careia s-ar putea institui o taxa unica de doar 100 de euro pentru prima înmatriculare a autoturismelor second-hand având norma de poluare Euro 1, Euro 2, Euro 3 sau Euro 4. Se mentin taxe ridicate pentru autoturismele noneuro, dar se renunta la taxe pentru autoturismele noi.

«Vom plati numai pentru o viata decenta»

Oamenii s-au adunat pe platoul Salii Sporturilor din municipiu, dupa care s-au deplasat claxonând pe traseul Piata Lucian Blaga-Piata Avram Iancu, ajungând la Prefectura, unde au depus un memoriu. Oamenii si-au montat pe masini steaguri pe care scrie „Jos taxa auto“ si au lipit afise cu mesajul „Vom plati numai pentru o viata decenta“, „Taxa auto egal prima porcului“, „Gusa lui (a premierului Tariceanu - n.r.), umflata cu banii românilor“.Protestatarii au strigat „Jos taxa!“, „Jos hotii“, spunând ca profiturile din productia autohtona de masini si din importurile de masini noi se duc în „buzunare private, în mod ilegal“. „De ce suntem constrânsi sa le sustinem noi daca nu au capacitatea sa reziste într-o economie de piata concurentiala? Orice rabla sau vechitura din Occident polueaza de zeci de ori mai putin decât bravele noastre Dacii“, a spus unul dintre protestatari.

Proteste la Resita pâna când Guvernul renunta la taxa

Pentru a doua oara în decurs de trei zile, la Resita si în alte orase din Caras-Severin au avut loc marsuri de protest ale persoanelor afectate de Ordonanta Guvernului de triplare a taxei auto de mediu, la care au participat peste 200 de proprietari de autoturisme second-hand. Protestatarii au strabatut în coloana principalele artere de circulatie si au facut apel la solidaritate cu actiunea lor. În opinia generala, masura luata de Guvern este pripita si discriminatorie, si nicidecum una de protectie a industriei românesti de automobile. De altfel, pe una din pancartele prinse pe o masina
, trecatorii au putut sa citeasca mesajul transmis de soferii nemultumiti: „Dacia Pitesti nu înseamna România!“. Nu au fost uitati nici politicienii, carora li s-a amintit ca: „Peste patru ani, asteptati sa va votam“, si nici premierul: „Tariceanu, ai distrus sarbatorile saracilor“. Protestatarii au promis ca astfel de actiuni vor fi organizate pâna când noul Guvern va renunta la o astfel de masura. (departamentul corespondenti)