rmata chineza participa la prelevarea la scara larga de organe care provin de la detinuti, in special de la membri ai miscarii interzise Falungong, pentru efectuarea de transplanturi, ai caror beneficiari sunt cetatenii straini, potrivit unui raport canadian negat insa de autoritatile de la Beijing.
Autorii raportului, David Matas, avocat specializat in drepturile omului, si David Kilgour, fost parlamentar si secretar de stat canadian, s-au adresat guvernului de la Ottawa si altor tari, cerandu-le sa faca publice avertismentele privind posibila provenienta a organelor, pentru a-si convinge cetatenii sa renunte la "turismul pentru organe" in China. Cei doi sustin ca numeroase spitale si inchisori din China sunt implicate in prelevarea de organe de la detinuti.
Autoritatile chineze au negat aceste acuzatii, calificand raportul drept "fals si fara fundament".
Dar, intr-un nou raport, Matas si Kilgour includ interviuri cu beneficiari ai transplanturilor de organe din 30 de tari si cu personalul medical canadian care a asigurat tratamentul
postoperatoriu pentru un numar de circa 100 de pacienti supusi unor transplanturi suspecte. "Participarea armatei chineze la efectuarea de transplanturi este foarte raspandita", a declarat Kilgour. "Oriunde in lume, receptorii asteapta donatori. In China e invers, donatorii asteapta receptori de organe. Cand un client soseste in China, cineva e ucis pentru organul dorit, fie ca este vorba despre un detinut condamnat la moarte sau despre un membru Falungong", a declarat Matas.
Kilgour a precizat ca numarul cetatenilor canadieni care merg in China este anual de ordinul sutelor, fiind "o tendinta care se intensifica". Cei doi autori cer in special serviciilor medicale sa nu asigure tratamentul postoperatoriu al pacientilor care au fost supusi unor transplanturi de origine suspecta.