miercuri, 18 februarie 2009

Geoana se teme ca Basescu va frauda referendumul

resedintele PSD a luat atacurile lui Basescu la adresa liderilor PSD drept o expresie a luptei electorale in care presedintele deja s-a angajat.

"Presedintele este nu numai incoltit, dar deja se pregateste pentru referendumul care va urma suspendarii sale in parlament", a spus Geoana. Din acest motiv, el i-a raspus lui Basescu tot printr-un atac de factura electorala:

"Vom fi extrem de vigilenti pentru orice incercare de fraudare a acestui referendum, pentru ca un presedinte disperat si care nu are respect pentru democratie nu va ezita sa apeleze la mijloace brutale de fraudare si influentare a rezultatului referendumului".

Cu o acuzatie asemanatoare a venit si Traian Basescu in 2004, intre cele doua tururi de scrutin. Si i-a folosit. Geoana s-a gandit ca astfel de acuzatii pot aduce si acum un profit electoral.

Desi pana la un eventual referendum privind demiterea sefului statului mai sunt multi pasi, liderii PSD au ajuns la concluzia ca ar fi dezavantajati daca acest eveniment s-ar suprapune alegerilor pentru parlamentul european.

Motivul este simplu: Traian Basescu ar putea face campanie
electorala pentru PD in perioada de dinaintea referendumului. Din acest motiv, conducerea PSD va analiza in sedinta de luni schimbarea datei alegerilor. Fie ca ele sa fie organizate mai devreme, adica in aprilie, fie in iunie sau septembrie.

Noi motive pentru suspendare: "Flota" si "Casa din Mihaileanu"

PSD a mai descoperit doua motive pentru care Basescu trebuie suspendat. Dupa consultari cu juristii conservatori, Antonie Iorgovan a anuntat ca in sesizarea catre Curtea Constitutionala vor fi incluse printre derapajele constitutionale ale presedintelui si modul de instrumentare a dosarelor "Flota" si "Casa din Mihaileanu".

Potrivit lui Iorgovan, Traian Basescu ar fi facut presiuni la Parchet in cazul instrumentarii dosarului "Casa din Mihaileanu", dar si in dosarul "Flota". Potrivit estimarilor liderilor PSD, sesizarea catre Curte va fi gata saptamana viitoare.