miercuri, 18 februarie 2009

Pentru Jacques Chirac, o nucleara-doua nu conteaza

Presedintele Frantei face declaratii hazardate in privinta Iranului.

Presedintele francez Jacques Chirac se afla intr-o situatie extrem de jenanta, el fiind nevoit sa retracteze o serie de aprecieri privind programul nuclear iranian, declaratii ce contravin flagrant pozitiei oficiale a autoritatilor de la Paris.

Concret, Chirac a declarat ca nu considera ca ar fi o mare problema daca Iranul ar avea o bomba nucleara sau doua, pentru ca oricum nu ar indrazni sa o foloseasca. Afirmatia i-a scapat luni, in cadrul unui interviu comun acordat unor jurnalisti de la "New York Times", "International Herald Tribune" si "Le Nouvel Observateur".

"Unde ar putea arunca aceasta bomba? Asupra Israelului? Nici nu s-ar ridica la 200 de metri in atmosfera ca Teheranul ar fi deja ras de pe suprafata pamantului", a spus seful statului francez. Chirac a explicat ca mai periculoasa ar fi insa cursa inarmarilor ce s-ar declansa in regiune daca Iranul ar reusi sa produca o bomba atomica.

"Alte tari din regiune, care au vaste resurse financiare, ar fi tentate sa spuna: "Atunci sa facem si noi la fel, sa-i ajutam si pe altii sa faca la fel"", a continuat presedintele francez. Printre tarile care ar putea fi incurajate de exemplul Teheranului sa se doteze cu armament nuclear el a nominalizat Egiptul si Arabia Saudita. "Acesta ar fi adevaratul pericol", a conchis Chirac

Conform intelegerii, interviul urma sa fie publicat joi, insa marti ziaristii s-au trezit din nou convocati la Palatul Elysee, presedintele Chirac explicandu-le de mai multe ori ca a crezut ca declaratiile privind Iranul facute cu o zi in urma aveau caracter neoficial si oricum doreste sa le retracteze.

Administratia prezidentiala a revizuit cu mare atentie textul interviului, eliminand toate referirile nepotrivite privind Iranul. In locul lor, a fost introdusa o fraza pe care Chirac nu o rostise cu o zi in urma: "Nu vad niciun tip de scenariu care ar justifica pretentia Iranului de a detine o bomba nucleara".

TAXAT DE PRESA

"Chirac viseaza, apoi revine"

Gafa presedintelui Chirac a fost prompt sanctionata de presa internationala. "Cand Chirac il corecteaza pe Chirac", scria ieri "Le Nouvel Observateur". "Chirac viseaza, apoi revine", titra "International Herald Tribune", in timp ce "New York Times" rezuma astfel incidentul: "Chirac nu e deranjat de un Iran nuclear, apoi retracteaza". Presedintia franceza a criticat ieri modul in care presa americana a tratat incidentul, catalogandu-l drept "o polemica rusinoasa".