sâmbătă, 21 februarie 2009

Muncitori români, ostatici în patria lui Voronin

69 de români care lucrau pentru o societate franceză pe un şantier în Republica Moldova au fost reţinuţi abuziv, timp
de mai multe ore, pe parcursul a trei zile, de poliţiştii moldoveni

Românii, acuzaţi că ar lucra ilegal, au fost ţinuţi în picioare, cu mâinile la spate, ore la rând, şi au fost filmaţi de către cameramanii poliţiei. Avocaţii firmelor angajatoare au anunţat că vor da poliţia moldovenească în judecată pentru abuz în serviciu
şi privare ilegală de libertate.

Muncitorii români, originari din Suceava, Baia Mare, Brăila şi Bucureşti, lucrau pe un şantier al societăţii "Cimentul", membru al grupului Lafarge din Franţa, din apropierea localităţii moldovene Rezina. Potrivit declaraţiei făcute pentru Adevărul de unul dintre martori, prima descindere a poliţiştilor moldoveni a avut loc pe 5 martie. Un detaşament a sosit la şantierul de la Rezina şi i-a scos pe muncitori în curte, spunându-le că sunt acuzaţi că muncesc ilegal în Republica Moldova. Reprezentanţii autorităţilor nu au întocmit însă niciun proces-verbal în care să se specifice învinuirile aduse românilor. Le-au fost confiscate paşapoartele şi au fost obligaţi să se alinieze pe un rând, cu mânile la spate, şi să stea nemişcaţi. Muncitorii au fost ţinuţi în picioare aproape şapte ore. În acest interval, poliţiştii care s-au alăturat într-o primă fază efectivelor prezente la faţa locului aflau de la colegii lor că sunt acolo pentru a elucida condiţiile în care un coleg de-al lor a fost agresat de către mai mulţi români.

Şase ore în picioare în faţa sediului poliţiei

Calvarul a continuat şi a doua zi. Muncitorii au fost scoşi din dormitoarele lor şi transportaţi la sediul poliţiei din oraşul Rezina. Din nou, românii au fost aliniaţi pe un rând, cu mâinile la spate. De această dată, fiecare lucrător a fost filmat, foarte amănunţit, de către operatorii poliţiei locale. Abia după şase ore de stat în picioare în faţa poliţiei oamenilor li s-a permis să plece. Nici de această dată nu a fost întocmit vreun proces-verbal, în schimb au fost amendaţi cu până la 1.000 de lei moldoveneşti - aproximativ 60 de euro.

A treia zi de prigoană

Pe 7 martie, celor mai mulţi dintre români li s-a comunicat că urmează să părăsească Republica Moldova. Calvarul însă nu se terminase pentru cinci dintre muncitori, originari din Baia Mare. Acestora li s-a adus la cunoştinţă că trebuie să se deplaseze în capitala ţării, Chişinău, pentru o anchetă suplimentară. După o călătorie de peste 100 de kilometri, la Chişinău au fost transportaţi la un sediu de poliţie, unde au fost, din nou, ţinuţi în picioare şi filmaţi de cameramani. În cele din urmă, cei cinci au fost eliberaţi şi li s-a permis să plece acasă.

Angajatorii dau în judecată Republica Moldova

Firma CONSULT GROUP, reprezentantul juridic pe teritoriul Republicii Moldova al companiilor care i-au angajat pe cei 69 de muncitori - Refracim, ÎCS Imsat Cim SRL şi SC Abres SRL –, a anunţat că va da în judecată autorităţile care se fac vinovate de abuzuri asupra românilor.

Potrivit unui comunicat remis presei, CONSULT GROUP acuză poliţiştii care i-au reţinut pe români de abuz în serviciu şi privare ilegală de libertate. Cetăţenilor români le-au fost ridicate ilegal paşapoartele timp de două zile, ceea ce, potrivit art.190 din Codul de Contravenţii Administrative al Republicii Moldova cu privire la "Ridicarea ilegală a paşapoartelor", se pedepseşte conform legii, se subliniază în comunicat. Aceasta în condiţiile în care, arată documentul publicat de reprezentaţii CONSULT GROUP, conform Constituţiei republicii şi tratatelor internaţionale la care Moldova a aderat, persoanele care prestează servicii în Moldova nu sunt obligate să obţină permise de muncă.