miercuri, 18 februarie 2009

Neglijenta mareste mizeria in spitale

Toate spitalele din tara vor fi controlate pentru a se vedea daca managerii acestora isi respecta contractele de management incheiate cu Ministerul Sanatatii. Seria a inceput cu doua spitale bucurestene care au fost amendate cu 238 milioane de lei vechi.
Ministrul Sanatatii a anuntat ieri ca in Spitalul Clinic Colentina si Maternitatea Polizu au fost gasite multe nereguli privind nerespectarea normelor de igiena. Echipele de control ale Ministerului Sanatatii au aratat ca la Clinica de Neurologie a Spitalului Colentina au fost depistate conditii precare de igiena in grupurile sanitare, gresie sparta, iar in unele frigidere alimentele erau tinute laolalta cu perfuzii sau alte medicamente
. Personalul medical de la Sectia de Ortopedie a fost amendat pentru nerespectarea regulilor de igiena persoanala. Ministrul Sanatatii a anuntat ca a fost stabilit un plan de masuri de conformare cu termene pentru remedierea situatiei. S-a stabilit o amenda de 100 milioane de lei vechi data managerului unitatii medicale. La Maternitatea Polizu, inspectorii au constatat: stabilimentul din baie daramat, halate murdare, lipsa dezinfectantelor, iar, lucrul cel mai grav, sacii cu deseurile medicale nu erau depozitati corespunzator, ci aruncati in curte. De asemenea, depozitarea era improprie la blocul alimentar
, iar la farmacie exista praf. Conducerea Maternitatii Polizu a fost somata sa refaca spalatoria, iar daca nu va reusi, sa o externalizeze. Ministrul Sanatatii a mai spus ca managerii au primit mai multi bani si trebuie sa-si respecte obligatiile din contractele de management.
Nemultumit de serviciul de curatenie


Petre Cosoreanu, managerul Spitalului Colentina, a declarat ca nu se considera vinovat de neregulile gasite. “S-a intocmit un proces-verbal si maine (n.r. - azi) sunt asteptat la Inspectia Sanitara de Stat pentru a stabili pasii de urmat vizavi de deficientele constatate. Intr-adevar, nu sunt multumit de serviciul externalizat de curatenie si voi face o licitatie pentru inlocuirea firmei”, a spus Cosoreanu.