miercuri, 18 februarie 2009

Fostul presedinte al CEDO acuza: «Am fost otravit de rusi»

Moscova, pusa la zid intr-un nou „Caz Litvinenko“

In timp ce presa internationala pune la zid Kremlinul pentru cazul fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, otravit la Londra cu poloniu 210, Luzius Wildhaber, fostul presedinte al Curtii Europene a Drepturilor Omului, face acuzatii grave la adresa Rusiei. Wildhaber afirma ca a fost otravit de rusi cu numai trei zile inainte ca Aleksandr Litvinenko sa fie iradiat in capitala Marii Britanii. Judecatorul a fost extrem de criticat in Rusia, dupa ce Curtea Europeana de la Strasbourg a condamnat o serie de abuzuri comise impotriva cecenilor. De altfel, deciziile instantei de la Strasbourg l-au suparat si pe presedintele rus Vladimir Putin, care afirma, luna trecuta, ca multe dintre deciziile adoptate de CEDO impotriva Rusiei sunt motivate politic, mentionånd cazul Ilascu drept un exemplu in acest sens.

Luzius Wildhaber, fostul presedinte al Curtii Europene pentru Drepturile Omului, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului elvetian Neue Züricher Zeitung, ca a fost otravit în timpul unei vizite efectuate în Rusia, în octombrie anul trecut, cu trei zile înainte de iradierea, la Londra, a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, relateaza The Guardian. Luzius Wildhaber, in varsta de 70 de ani, care s-a pensionat luna trecuta, fiind cel mai batrân judecator de la CEDO, sustine ca totul a avut loc in octombrie anul trecut, cu numai trei zile inainte ca fostul colonel FSB, Aleksandr Litvinenko, sa fie iradiat la Londra. In interviul acordat cotidianului elvetian, Wildhaber povesteste ca in octombrie anul trecut a efectuat o vizita în Rusia pentru a participa la o conferinta internationala pentru avocatii constitutionali.

El a relatat ca în ultima zi a vizitei sale a mers într-o excursie împreuna cu un alt avocat elvetian, Karl Eckstein, în orasul istoric Vladimir, la circa 180 de kilometri est de Moscova, unde cei doi barbati au luat prânzul cu o serie de oficiali. Doua zile mai târziu, la întoarcerea acasa în orasul Basle, Wildhaber s-a simtit rau, iar medicii au stabilit diagnosticul de otravire grava a sângelui.

El a explicat ca în momentul sosirii ambulantei a fost la un pas de moarte. Judecatorul Wildhaber le-a dezvaluit ziaristilor ca a fost nevoit sa-si ia o luna de concediu dupa ce s-a intors din Rusia. „Dupa tot ce am experimentat la CEDO, trebuie pur si simplu sa iau în considerare toate posibilitatile“, a declarat Luzius Wildhaber, adaugând ca în trecut primise amenintari din partea Rusiei. „Guvernul rus a declarat în mod repetat ca CEDO este rusofoba“, a explicat fostul presedinte al CEDO.

Rusia cere dovezi
Oficialii rusi au respins acuzatiile formulate de Wildhaber, calificându-le drept ridicole, si au declarat ca nu exista nici o dovada care sa ateste faptul ca acesta a fost otravit pe teritoriul Rusiei. Mai mult decat atat, responsabilii de la Moscova s-au intrebat de ce judecatorul face dezvaluirile la trei luni dupa vizita in Rusia. Luzius Wildhaber a declarat ca, dupa ce a vazut cazul Litvinenko, a decis sa trimita mostre de sânge la un laborator medico-legal, pentru investigatii. Dar în momentul în care a cerut rezultatul analizelor sale i s-a spus ca clinica din Elvetia a distrus probele de sânge.

„Am vrut sa dezleg acest puzzle“, a mai afirmat Wildhaber, care sustine ca nu numai el s-a simtit rau, ci si avocatul Karl Eckstein a avut probleme dupa excursia in orasul Vladimir. Fostul presedinte al CEDO a povestit ca avocatul Eckstein a inceput sa doarma 18 ore pe zi dupa ce s-a intors din Rusia. „Nu stiu ce s-a intamplat, dar in mod sigur ceva suspect a fost in timpul vizitei pe care am facut-o la Vladimir“, a insistat Wildhaber.

Decizii care supara Kremlinul
Dezvaluirile fostului presedinte al CEDO vin in contextul in care deciziile instantei de la Strasbourg supara din ce in ce mai mult administratia de la Kremlin. Presedintele rus Vladimir Putin anunta, luna trecuta, ca Rusia nu va ratifica un protocol aditional al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, deoarece multe dintre deciziile adoptate de CEDO impotriva Rusiei, cum ar fi cazul Ilascu, sunt motivate politic. Paradoxul este ca documentul vizat are ca principal scop simplificarea si accelerarea rezolvarii litigiilor in fata justitiei. In acelasi timp, Rusia ocupa primul loc in topul condamnarilor inregistrate la CEDO, fiind vizata de aproximativ 200 de cereri facute de catre Cecenia, în special pe motive de tratament
nepotrivit, crime si disparitii fortate.

Moscova a fost deja condamnata de mai multe ori de Curtea de la Strasbourg pentru aceste motive.