sâmbătă, 21 februarie 2009

Romanii ies greu din epoca becului cu filament

Desi vor fi obligati sa renunte peste doi ani la becurile clasice, cetatenii romani nu se imbulzesc sa le schimbe cu lampile economice, mai scumpe, dar mult mai durabile.

Din 2009, Europa va renunta la becurile cu incandescenta. Decizia a fost luata de liderii Uniunii Europene, intruniti saptamina trecuta la un summit pe tema eficientei energetice. Desi nu a luat inca forma unei directive, masura va capata valoare de lege in cel mai scurt timp
posibil, relateaza „Financial Times“. Ca membru al UE, Romania va trebui sa se supuna noilor reguli si sa inlocuiasca lampile clasice cu asa-numitele becuri eficiente energetic, cum ar fi lampile cu halogen. „Din cite stiu au existat intr-adevar discutii la nivelul Uniunii Europene, insa nu exista inca nimic oficial de genul unei directive. Noi nu am primit nici o hirtie care sa ne anunte oficial acest lucru, insa probabil ca vom fi anuntati la momentul potrivit“, ne-a declarat Ioan Lefter, presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei
(ARCE). In prezent, singurul stat din lume care a impus eliminarea becurilor clasice, si aceasta in urma cu doar citeva saptamini, este Australia.

Printre ultimii la lumina din casa

Media lampilor eficiente energetic pe locuinta este in Romania de zece ori mai mica decit in Franta si de 60 de ori mai mica decit in Germania, reiese dintr-un studiu realizat de Comisia Europeana la jumatatea anului trecut. O gospodarie din Romania foloseste, in medie, 0,2 lampi
economice, in timp ce una din Germania utilizeaza 6,5 astfel de becuri. Singura tara din Europa cu un apetit mai redus decit al romanilor pentru lampile economice este Bulgaria. Malta, spre exemplu, atinge o medie de un bec pe locuinta.

Nici in privinta utilizarii corpurilor de iluminat in general nu stam prea bine. Potrivit studiului citat, raportul puncte de iluminat/ locuinta este, in Romania, de patru ori mai mic decit in Olanda si de doua ori mai mic decit in Ungaria. O locuinta din Romania are zece becuri, in timp ce una din Polonia, de exemplu, are 20. Si in acest caz, tara cu o situatie comparabila este Bulgaria.

Potrivit ultimelor statistici, in Romania sint circa opt milioane de locuinte, in care sint 78 de milioane de becuri clasice. In cazul in care ar trebui schimbate toate, la un pret de zece lei pentru fiecare bec economic, cheltuiala totala ar fi, potrivit unui calcul grosier, de 780 de milioane de lei, adica circa 230 de milioane de euro.

Viitorul suna tot incandescent

Datorita preturilor foarte mici, becurile clasice (incandescente) sint in continuare preferate de catre clienti, ne-au declarat reprezentantii Carrefour Romania. In magazinele retailerului, ponderea vinzarilor de becuri clasice este de 84% (450.000 de bucati anual) din totalul corpurilor de iluminat vindute. Criteriul pretului este principala cauza pentru care romanii evita inca sa cumpere lampi economice intr-o pondere mai mare. Totusi, chiar si din acest punct de vedere, becurile eficiente energetic au un avantaj. „Chiar daca becurile eficiente energetic sint semnificativ mai scumpe decit cele clasice, raportul pret/calitate este in mod cert in favoarea primului“, ne-a explicat Corneliu Rotaru, director de programe la ARCE.
Lampa
economica sau bec clasic?

Ceea ce stiu romanii este ca becurile cu incandescenta sint de citeva ori mai ieftine decit cele economice de genul lampilor cu halogen. Ceea ce ar trebui sa mai stie este ca raportul calitate/pret este de cele mai multe ori in favoarea celei de-a doua categorii. „O lampa eficienta energetic are o durata de viata de circa 10-12.000 de ore, in timp ce o lampa incandescenta nu rezista mai mult de o mie de ore“ , ne-a explicat Corneliu Rotaru, director de programe la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei. In acelasi timp, pentru a emite o lumina cu aceeasi intensitate, o lampa economica foloseste de cinci ori mai putin curent electric decit una clasica. Un bec cu halogen, cu o putere de 20 de wati, este echivalentul unei lampi clasice de 100 W. Diferentele vin din principiile de functionare ale celor doua tipuri de corpuri de iluminat.

Fizica gazului si a caldurii

Principiul de functionare a becului cu filament este mult mai simplu decit cel al becurilor cu gaze
. De aici si diferentele de pret. In primul caz, instalatia becului clasic consta intr-un bol de sticla din care se extrage oxigenul (pentru a evita arderea cu flacara deschisa) si in care se introduce un filament din wolfram conectat la o sursa de curent. Traversat de curentul electric, filamentul se incalzeste si devine incandescent, emitind lumina. Se foloseste doar wolfram pentru ca are proprietatea de a rezista la temperaturi foarte mari fara sa se topeasca. Problema este insa ca becul incandescent transforma curentul electric nu doar in lumina, ci si in caldura, consumind astfel mult mai multa energie.

Becurile eficiente functioneaza pe principiul „descarcarii in gaze“. Intr-o camera de sticla se introduce un gaz (neon, halogen sau vapori de sodiu). In interiorul incaperii se genereaza impulsuri electrice la intervale foarte scurte de timp. Gazul se dilata spontan si genereaza lumina. Marele avantaj este ca energia electrica este transformata integral in lumina, si nu si in caldura. Gazele folosite sint destul de rare, iar instalatia este in sine mult mai complexa decit becul clasic. (S.B.)