miercuri, 18 februarie 2009

Banii pentru viata la tara vin greu

eintelegerile privind dreptul fermierilor de a-si comercializa produsele in afara judetului in care sunt fabricate respectivele bunuri tin de o interpretare gresita a directivelor europene, au declarat ieri, intr- o conferinta de presa, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, facand referire la ordinele recente ale Veterinarilor.

Potrivit ordinelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA), fermierii ar avea voie sa comercializeze produse procesate doar pe piata locala, adica pe raza judetului. Pentru a-si duce produsele si in alte judete, fermierii ar trebui sa le inregistreze ca fiind specific romanesti.

Potrivit consilierului ministrului agriculturii pe probleme de integrare, Dacian Ciolos, termenul de "local" se refera, in acceptiunea Comisiei Europene, la piata nationala, si nu la cea judeteana, asa cum au interpretat functionarii de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si de Siguranta a Alimentelor dispozitiile europene.

Motreanu, prins cu lectia neinvatata

Ministrul agriculturii, Dan Motreanu, s-a incurcat in declaratii ieri si la capitolul "fonduri europene". Potrivit acestuia, fermierii ar avea voie sa acceseze banii de la UE chiar si inainte de aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului National de Dezvoltare Rurala, document in functie de care vor fi gestionate fondurile pentru dezvoltare rurala.

Motreanu a fost contrazis insa in aceeasi conferinta de presa de reprezentantul Comisiei Europene pe probleme de agricultura, Jose Manuel Sansa Uva, care a precizat ca fermierii ar urma sa primeasca bani pentru proiectele accesate pana in luna octombrie de la bugetul national, si nu din fondurile UE.

Pe de alta parte, este putin probabil ca banii pentru dezvoltare rurala sa poata fi accesati in acest an, intrucat ministerul nu a definitivat inca Planul National de Dezvoltare Rurala.

"Planul urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pentru aprobare in martie-aprilie 2007", a declarat Motreanu, insa Comisia Europeana il va aproba cu recomandari abia in sase luni de la transmitere.

Sumele se ridica la circa 8 miliarde de euro in perioada 2007-2013 si vor putea fi accesate printr-un mecanism similar desfasurarii programului SAPARD, respectiv prin depunerea unor proiecte in cadrul domeniilor denumite masuri.