sâmbătă, 21 februarie 2009

Sosesc la vara!

Statele Unite intentioneaza sa trimita prima brigada la bazele din Romania si Bulgaria peste doua-trei luni.

Anuntul a fost facut astazi de generalul Bantz Craddock, seful comandamentului armatei americane din Europa (EUCOM) in timpul
unei audieri in Congres, relateaza site-ul Departamentului american de Stat.

Generalul Craddock, comandantul suprem al trupelor aliate NATO si seful comandamentului european din cadrul armatei europene, a declarat in fata Comisiei pentru Fortele Armate ca analizeaza in prezent o decizie anterioara privind retragerea a peste 40.000 de militari americani din Europa in cursul urmatorilor ani.

Numarul trupelor din cadrul EUCOM urmeaza sa scada de la 112.000 la 70.000, intr-o prima faza prin transferarea brigazilor din Germania catre baze de pe teritoriul american.

Craddock a declarat in fata comisiei din Camera Reprezentantilor ca trupele stationate in Europa sunt implicate in misiuni globale, inclusiv participarea la operatiunile din Irak si Afganistan si sprijinirea infiintarii noului Comandament pentru Africa.

In afara de angajamentele militare din zonele de conflict, EUCOM va infiinta un comandament pentru zona de est a Europei, Joint Task Force-East, cu baze in Romania si Bulgaria, unde vor fi mobilizati intre 2.000 si 3.000 de militari americani.

Aceste trupe vor fi inlocuite la interval de cateva luni, famiiliile lor ramanand la bazele din Germania.
Primul contingent din Germania, regimentul 2 Cavalerie Stryker, urmeaza sa fie dislocat in estul Europei in cursul verii 2007, le-a comunicat generalul Craddock congresmenilor americani.

La sfarsitul anului 2005 si inceputul anului 2006, Statele Unite au semnat acorduri cu Romania si Bulgaria in baza carora cele doua state est-europene vor permite trupelor americane sa fie instruite la bazele de pe teritoriul lor.

Craddock a precizat ca trupele dislocate in Romania si Bulgaria vor fi inclocuite printr-un sistem
constant de rotatie, dar a subliniat
ca din cauza misiunilor multiple la nivel mondial la care participa armata americana, SUA s-ar putea sa nu stationeze mereu militari la bazele din cele doua state balcanice.