sâmbătă, 21 februarie 2009

Institutie de stat, destul de antipatica, angajez administratori. Sunati AVAS!

Situatia delicata in care se afla uzina brasoveana Tractorul, care in acest moment nu are o conducere numita in conditiile legii, desi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a desemnat de aproape o luna un administrator unic, Laurentiu Antone - care ulterior a renuntat la functie, oficial din motive de sanatate, dar probabil a considerat "palaria" mult prea mare - ridica multe semne de intrebare in legatura cu criteriile pe care proprietarul companiei, aceeasi AVAS, le are in vedere atunci cand ofera importante posturi de conducere in companiile de stat. Nici la Rulmentul lucrurile nu sunt lamurite in totalitate, din moment ce despre Victor Apostol, noul administrator al fabricii, circula tot felul de zvonuri, unele mai ciudate decat altele. Pentru a lamuri misterul numirii celor doi administratori, in urma cu doua zile, am solicitat AVAS un punct de vedere oficial. Din pacate, pana la inchiderea editiei, singurul raspuns sosit din birourile
Autoritatii a fost urmatorul, venit din partea Adrianei Tran, care - in ciuda unui e-mail difuzat presei imediat dupa numirea lui Teodor Atanasiu ca sef al AVAS, prin care se preciza clar cine reprezinta institutia in relatiile publice - se declara un simplu angajat al Directiei Marketing si Relatii Publice din cadrul amintitei institutii. Aceasta ne-a spus: "Am primit solicitarea dumneavoastra. Inca nu am primit raspunsul de la departamentul specializat in numirea administratorilor speciali. De indata ce vom primi datele vi le vom transmite cat mai repede cu putinta". Greu de inteles de ce are nevoie AVAS de un departament specializat in numirea administratorilor unici, de vreme ce, data fiind competenta lor indoielnica, este clar ca desemnarea se face pe criterii de culoare politica ori altele care au prea putin de-a face cu profesionalismul.

Tractorul, tragicomedie in plina stagiune
Compania Tractorul UTB Brasov se afla de aproape o luna intr-o situatie tragicomica, fara precedent pentru economia autohtona. Societatea nu are la aceasta ora o conducere numita conform Legii societatilor comerciale, astfel ca nimeni nu mai are dreptul de a semna state sau ordine de plata ori o banala adeverinta. Situatia a fost creata de AVAS, care s-a razgandit in privinta persoanei administratorului unic, Laurentiu Antone, numit dupa ce in ultima sedinta a Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), desfasurata in 23 februarie, adoptarea deciziei de lichidare voluntara a societatii a dus, conform legii, la dizolvarea Consiliului de Administratie.
Considerand tardiv ca Laurentiu Antone nu are suficienta experienta si competenta, seful AVAS, Teodor Atanasiu, a pretextat o contestatie din partea unui actionar minoritar (care a dezmintit insa informatia) la adresa AGA, pentru a anunta convocarea unei alte sedinte, in care sa fie numit alt administrator. "In urmatoarea sedinta a AGA va fi numit un alt administrator unic in locul lui Antone Laurentiu, numit in aceasta functie de catre actionari in sedinta din 23 februarie. Imediat dupa numirea acestuia, dupa unele informatii aparute in presa, am cerut o verificare referitoare la persoana acestuia si am dat dispozitia ca in urmatoarea sedinta a AGA acesta sa fie schimbat", a declarat intr-o aparitie televizata, la trei zile dupa sedinta, Atanasiu. Numai ca lucrurile nu s-au dovedit a fi atat de simple. Dupa ce angajatii de la Tractorul s-au rasculat din nou, AVAS a trebuit sa isi trimita avocatii la Brasov, pentru a cere convocarea unei sedinte AGA, programata, in final, pe 19 martie. Pana atunci, raman in picioare deciziile vechii AGA, iar societatea tot nu are conducere. Din declaratiile conducerii AVAS, administrator unic va fi numit cel care a fost pana acum administrator special, Gheorghe Pasca, un director din cadrul Autoritatii, care nu prea a facut carare de la Bucuresti spre uzina. Dupa ce a fost numit administrator unic, Laurentiu Antone a transmis catre AVAS o scrisoare ca nu poate accepta functia din motive de sanatate
. Curios este faptul ca tot el, in urma cu ceva timp
si-a depus CV-ul la AVAS in vederea ocuparii unei functii de membru in CA. Anterior, Antone, care are in jur de 35 de ani, a fost membru in CA al Consilprest, o regie a Consiliului Judetean. "El este vicepresedintele organizatiei municipale a PNL Brasov si a intrat in partid in 2003, o data cu fuziunea UFD. El este de profesie inginer mecanic si stim ca avea o societate comerciala pe domeniul distributiei. Stim ca de vreo trei saptamani are probleme de sanatate", a sustinut vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache.

Rulmentul, mai bine, dar tot rau
La Rulmentul, lucrurile stau relativ mai bine, fiindca directorul general al uzinei si directorul economic si-au pastrat dreptul la semnatura, desi uzina are un administrator unic, numit de AVAS in AGA din 6 martie, cand s-a decis lichidarea voluntara a societatii. Se pare ca AVAS a invatat ceva din greseala facuta la Tractorul. Macar Victor Apostol a fost prezent la sedinta si chiar a vizitat fabrica dupa numire, luand si cateva decizii marunte, cum ar fi sa acorde o zi libera femeilor de 8 Martie. Totusi, Apostol nu si-a intrat in drepturi, pentru ca nici macar nu si-a adus documentele, pentru a se instala la conducerea societatii. Pe de alta parte, nu se stie daca noul administrator unic, Victor Apostol, este acelasi angajat al AVAS, judecat si condamnat, impreuna cu sotia, de catre prima instanta, cu inchisoare cu suspendare sub acuzatia de folosire a unor informatii confidentiale in interes personal, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in cazul listarii actiunilor Oltchim Ramnicu-Valcea.

Administratori alesi "pe spranceana"
Victor Apostol, angajat al AVAS, a fost judecat si condamnat impreuna cu sotia sa, de prima instanta, la inchisoare cu suspendare sub acuzatia de folosire a unor informatii confidentiale in interes personal, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
Laurentiu Antone este de profesie inginer mecanic, susrse din PNL afirmand ca are o firma de distributie.