sâmbătă, 21 februarie 2009

Guvernul Tariceanu vrea sa-i lase lui Basescu puteri cat ale Reginei Angliei

* „
Presedintele Traian Basescu ar putea ramane si fara una dintre atributiile sale
cele mai importante: reprezentarea Romaniei in relatiile cu Uniunea Europeana. Conform unor surse guvernamentale, la Palatul Victoria se lucreaza la un proiect de lege pe aceasta tema, necesar dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Actul normativ va prevedea, spun sursele citate, ca primul ministru este reprezentantul Romaniei la Consiliul European, structura cea mai de varf a UE, care ii reuneste pe sefii de state si de guverne ale celor 27 de tari din Uniune. Pana acum, la summit-urile CE participau atat presedintele, cat si premierul. Daca proiectul de lege va fi adoptat, atunci, la reuniuni, va merge doar premierul, seful statului urmand sa fie prezent doar daca se discuta chestiuni de genul modificarii tratatelor constitutive ale UE.

"La discutii de acest gen, foarte rare, participa Regina Marii Britanii, Marele Duce de Luxemburg si presedintii restului statelor. In rest, la Consiliile Europene tarile merg cu prim-ministrii", sustin sursele citate.

Problema este ca, in state precum Marea Britanie si Luxemburg, regimul constitutional este clar. In Romania, atat presedintele, cat si premierul au atributii executive si de politica externa destul de ambiguu formulate. In Constitutie, se precizeaza doar ca "presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului".

Proiectul de lege isi propune sa instituie si un control parlamentar asupra reprezentantilor Romaniei in relatia cu UE. Astfel, premierul ar urma sa vina in fata Parlamentului si sa ceara un mandat atunci cand se discuta reglementari importante, cum sunt, de exemplu, cele in domeniul energetic, al transporturilor si in ceea ce priveste forta de munca. Apoi, seful Executivului va prezenta rapoarte Legislativului despre Consiliile Europene la care participa. Tariceanu face deja un prim pas in aceasta directie, dupa ce a cerut sa vina, saptamana viitoare, in fata Legislativului pentru a prezenta concluziile Consiliului European din 8 - 9 martie, de la Bruxelles, unde a mers impreuna cu Traian Basescu.