miercuri, 18 februarie 2009

Putin respinge criticile privind politica energetică

reşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întâlnire cu presa rusă şi internaţională, în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă anuală.

Peste 1000 de jurnalişti au luat parte la conferinţă, în timpul căreia preşedintele Putin s-a referit la mult criticata politică energetică a Rusiei dar şi la chestiunea succesiunii la preşedinţia ţării după alegerile anul viitor.

Vladimir Putin a subliniat că economia Rusiei este acum una dintre cele mai puternice din lume, cu o rată de creştere rapidă şi o inflaţie în scădere, dar a negat că Rusia se foloseşte de puterea sa economică- în special de puterea energetică- pentru a-şi atinge obiectivele de politică externă.

"Rusia este percepută ca fiind o ţară care se foloseşte de avantajul său economic pentru a-şi atinge scopurile externe. Nu este aşa. Federaţia Rusă şi-a respectat întotdeauna obligaţiile dar nu suntem obligaţi să subvenţionăm economiile altor ţări. Nimeni nu face asta aşa că de ce ni se cere nouă să o facem?", a adăugat preşedintele Putin.

El a subliniat
că Rusia a făcut eforturi să se asigure că Europa Occidentală nu este în totalitate dependentă de acordurile Rusiei cu ţările de tranzit al energiei
venite dinspre Rusia şi că în loc să primească mulţumiri, Rusia a fost întâmpinată cu atitudini critice.

"Nu neapărat la nivel de guverne, dar această atitudine există", a spus Vladimir Putin.

Succesiunea la preşedinţie

Tema succesiunii este deja una dintre cele mai dezbătute chestiuni în Rusia, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, Vladimir Putin trebuie să renunţe la putere anul viitor, la împlinirea celor două mandate de preşedinte.

Vladimir Putin se bucură de o foarte mare popularitate şi influenţă acum astfel că mai toată lumea presupune că persoana pe care o va numi drept favorită în alegeri va şi câştiga.

Rusia aşteaptă acum să afle pe cine preferă Vladimir Putin dar deocamdată preşedintele Rusiei preferă să menţină misterul.

"Trebuie să ne asigurăm că oamenii vor putea alege liberi şi în mod democratic. Şi eu sunt cetăţean al Rusiei- fapt de care sunt mândru- şi evident am dreptul şi eu să îmi exprim preferinţele. Dar nu o voi face decât după ce va începe campania
electorală", a precizat Vladimir Putin.

Campania va începe în decembrie.

Vladimir Putin a adăugat că sarcina cea mai importantă pentru viitorul preşedinte va fi să menţină ritmul de dezvoltare al economiei iar acest lucru, a spus liderul rus, nu se poate face decât prin consolidarea autorităţii la toate nivelele.

Cazul Litvinenko

În fine, la întâlnirea cu presa, preşedintele Rusiei a făcut referire şi la cazul otrăvirii fostului agent rus Alexander Litvinenko la Londra, precizând că numai ancheta va putea spune ce s-a petrecut de fapt.

Răspunzând speculaţiilor de presă că e posibil ca duşmani ai preşedintelui Putin să fi pus la cale asasinatul pentru a pune Kremlinul într-o lumină proastă, liderul rus a afirmat că Alexander Litvinenko "nu deţinea secrete" care ar fi putut face rău Rusiei.