Muncitorii de la Tractorul Brasov au iesit in strada ieri, in jurul orei 10.00, blocand circulatia intr-o intersectie din apropierea garii, protestul spontan fiind generat de faptul ca nu au primit integral avansul din salariu. In timpul protestului a avut loc si un incident, cativa muncitori repezindu-se asupra unei masini de teren cu numar de Bucuresti care era in intersectie si al carei sofer a fost nevoit sa intoarca din drum. Liderul de sindicat de la Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, a declarat, potrivit Mediafax, ca muncitorii sunt nemultumiti ca nu li se ofera conditii de lucru, din 15 ianuarie ei muncind in frig si fara apa calda, pentru ca energia
electrica a fost furnizata la cote limitate. Majoritatea muncitorilor de la Tractorul Brasov s-au intors ieri dintr-un concediu prelungit si au vazut ca au primit doar 38% din avansul din salariu, fapt ce a dus la declansarea protestului.
La fata locului au fost mobilizate cateva echipaje ale Jandarmeriei si Politiei, in timp ce circulatia rutiera este complet blocata, in zona formandu-se coloane de autobuze care nu au putut intoarce. Protestatrilor de la Tractorul li s-au alaturat muncitori de la Rulmentul. Dupa aproape trei ore protestul s-a incheiat, iar intersectia a fost deblocata.
"Mingea" privatizarii e in Parlament
Muncitorii au amenintat ca vor relua protestele si astazi, cand se vor aduna in acelasi loc, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate. Insa pentru ieri, liderii sindicali urmeaza sa fie sanctionati pentru nerespectarea legislatiei in vigoare cu privire la autorizarea manifestatiilor de protest.
Maiorul Gheorghe Nitulescu, din cadrul Gruparii de Jandarmi Brasov, a precizat pentru Mediafax ca liderii sindicali risca amenzi cuprinse intre o mie si zece mii de lei pentru ca protestul nu a fost autorizat.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a afirmat, la randul sau, ca saptamana trecuta a avut o intalnire la Brasov cu liderii de sindicat, conducerea societatilor comerciale, parlamentarii de Brasov, prefectul, primarul, presedintele Consiliului Judetean, la care a participat si presa. "In cursul acesteia am explicat foarte clar, tuturor, ca avem o singura solutie: imediat dupa inceperea sesiunii parlamentare, adica miercuri, 7 februarie, voi promova o lege prin care sa nu se aplice procedura de insolventa, pentru 6 luni, in cazul societatilor aflate intr-o situatie similara. Doar asa vom avea ragazul de timp necesar vinderii fluxurilor viabile de productie, pentru a mai fi posibila continuarea productiei de tractoare si rulmenti in Brasov, urmand ca celelalte active, care nu concura la fluxul de productie, sa fie vandute, activ cu activ, si apoi sa fie platite datoriile catre creditori", a spus presedintele AVAS.
Reamintim, Atanasiu a declarat, cu putin timp in urma, ca Ministerul Justitiei s-a opus unui proiect de Ordonanta de Guvern in acelasi sens. "Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul privatizarii a fost trimis pe circuit, dar s-a impotmolit la Ministerul Justitiei", a spus atunci seful AVAS. "Nu am gasit o solutie comuna cu Ministerul Justitiei pentru aplicarea legii insolventei", a mai spus Atanasiu.
Pe de alta parte, el a declarat ca vrea sa modifice si Ordonanta 116, astfel incat sa poata fi acordate plati compensatorii tuturor angajatilor disponibilizati.