miercuri, 18 februarie 2009

Geoana se impiedica in Voiculescu

Dupa avantul revolutionar manifestat timp de doua saptamani pentru suspendarea lui Traian Basescu din functie, nici macar liderii PSD nu prea mai cred in succesul demersului lor, mai ales ca Dan Voiculescu anuntase ca el nu mai sustine suspendarea lui Basescu.
Ieri, in Kiseleff, dupa atacul televizat al lui Basescu, transmis in direct de la Bruxelles, pesedistii incepeau deja sa arunce exclusiv in spatele lui Iliescu ideea suspendarii, acuzandu-l pe acesta ca i-a incredintat misiunea lui Antonie Iorgovan, care a dus initiativa in derizoriu si nu a fost in stare sa faca public textul, cu argumente juridice valabile pentru suspendare. Dupa cum se stie, Antonie Iorgovan nu a comunicat cu liderii PSD, ci direct cu PRM, intalnindu-se zilnic cu Lucian Bolcas, prim-vicele partidului condus de C.V. Tudor, pentru a alcatui un text comun referitor la suspendare. Faptul ca Iorgovan a preluat in exclusivitate asupra sa misiunea i-a deranjat pe liderii PSD, vicepresedintele Victor Ponta, care initial fusese desemnat sa coordoneze grupul juristilor pentru suspendare, anuntandu-si colegii ca “el nu se mai baga”. De altfel, ieri Victor Ponta ne-a declarat ca el nu a vazut textul pentru Curtea Constitutionala, deoarece “au lucrat numai Iorgovan si Dorneanu”. “Probabil ca o sa-l vedem si noi luni, la BPN, pana atunci sunt numai declaratii. Noi mergem inainte cu suspendarea, oricum, pana se ajunge la vot in Parlament, mai dureaza cel putin o luna! La final, fiecare isi asuma raspunderea pentru ce a facut!”, a spus vicepresedintele PSD. Acesta a precizat ca el va cere ca parlamentarii PSD sa voteze pentru suspendare prin vot deschis, “ca sa nu mai ajungem sa vedem ca am stabilit sa votam intr-un fel si sa se voteze invers”.
Insa, in afara de inconsecventa legata de elaborarea celebrului text pentru suspendare, PSD are o problema legata de inconsecventa lui Dan Voiculescu. Acesta si-a anuntat intentia de a nu mai sustine demersul de supendare a lui Basescu, lucru intarit prin declaratii si de Sergiu Andon, care ieri s-a intalnit cu Iorgovan “pentru a lua cunostinta de propunerile PSD si PRM”. Surse din conducerea PSD sustin ca Mircea Geoana, ingrijorat de razgandirea lui Voiculescu, l-a sunat pe acesta miercuri seara pentru a-l intreba ce are de gand sa faca. Seful PC insa nu i-a facut lui Geoana nici o promisiune de sprijin, spunandu-i ca saptamana viitoare s-ar putea sa aiba alta pozitie. In Biroul Politic al PC, Voiculescu le-a explicat oamenilor sai ca, in cazul in care ideea suspendarii lui Basescu este prost primita de public, ar trebui ca partidul sa nu se alature demersului. In plus
, Voiculescu se pare ca incearca sa negocieze cu PNL o alianta electorala pentru europarlamentare, pana in momentul in care liberalii nu-si dau acordul, nici el neprecizandu-si votul pro sau contra Basescu.
Antonie Iorgovan a spus ieri ca “materialul inca nu exista”, o forma finala fiind gata “undeva pe luni”. Iorgovan a mai spus ca “materialul este un pic tehnic, ca si cum ar trebui prezentat doar judecatorilor Curtii Constitutionale”, si se mai lucreaza la forma, pentru a putea fi prezentat Parlamentului, unde conteaza mai mult aspectele politice decat cele constitutionale.