Boala incurabila a ultimului mileniu este atacata si la Iasi. Trei cercetatori sint cistigatorii unui proiect finantat cu 1,5 milioane RON (15 miliarde lei vechi) pentru realizarea unor medicamente capabile sa lupte eficient impotriva celui mai nemilos virus: virusul HIV. Citeva rezultate partiale ale cercetarilor, niste compusi obtinuti de colectivul de la Iasi, au fost deja trimise spre testare in vitro in Germania. Alte substante sint pregatite pentru testarea in vitro si apoi in vivo pe sobolani, chiar la Iasi. Daca rezultatele finale ale proiectului vor fi pozitive, cercetatorii ieseni le vor putea garanta bolnavilor depistati cu virusul HIV o viata mai lunga, si mai ales lipsita de suferinta. Proiectul se va desfasura pe parcursul a trei ani.
Actualele medicamente lasa organismul vulnerabil la sfirsitul timpului de actionare
Mariana Pinteala, de la Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni", Ionel Mangalagiu, de la Facultatea de Chimie a Universitatii "Al.I. Cuza", si Liviu Miron, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad", sint cei trei cercetatori ieseni care vor petrece urmatorii trei ani in laborator pentru obtinerea unui antidot care ar putea salva si prelungi milioane de vieti.
Alaturi de cei trei ieseni, la proiect mai lucreaza si alti cercetatori de la Centrul de Chimie organica "C. Nenitescu" si de la Institutul "Petru Poni" din Iasi. Intitulat "Nanoconjugate ale ciclodextrinelor cu eliberare controlata de principii active, anti-HIV si antimicotice", proiectul, condus de dr. Mariana Pinteala si finantat de Guvernul Romaniei, isi propune sa creeze noi medicamente, dar si sa creasca eficienta celor deja existente pe piata prin utilizarea unor noi tehnici.
"Studiile clinice efectuate prin administrarea
3'-azido-3'-deoxitimidinei (AZT) bolnavilor infectati cu HIV au demonstrat ca medicamentul nu se fixeaza in tesuturile limfatice si nu are efect terapeutic/profilactic in faza latenta a virusului. In aceste conditii, unul din obiectivele acestui proiect vizeaza sinteza la dimensiuni nanometrice a primelor conjugate AZT, astfel incit ele sa se poata fixa de tesuturi si sa aiba un efect mult mai puternic si mai indelungat", explica Mariana Pinteala unul dintre obiective.
Pe piata farmaceutica exista in acest moment mai multe medicamente care se administreaza bolnavilor infectati cu HIV, numai ca ele au o toxicitate foarte ridicata. In plus
, tehnica de administrare care se foloseste acum in lumea intreaga nu este una 100% favorabila bolnavilor, "intoxicindu-i" in primele ore cu o cantitate mare de substanta, pentru ca la final sa ii lase extrem de vulnerabili in fata virusului, dupa cum ne-a explicat cercetatoarea Pinteala.
"In acest moment, nu dispunem de un mijloc eficient pentru controlarea medicamentului dupa introducerea lui in organism. Astfel, in primele ore de la administrare se elibereaza o cantitate foarte mare de substanta in singe, foarte toxica de altfel, pentru ca in ultimele ore, inainte de administrarea unei noi doze, cantitatea de medicament sa fie extrem de mica, lasind organismul fara aparare in fata virusului", explica si prof.dr. Ionel Mangalagiu.
O parte din compusi au fost trimisi la teste in Germania
Aceasta este si problema pe care echipa de cercetatori ieseni incearca sa o rezolve prin proiect. "Noi ne propunem sa elaboram o tehnica noua, care sa permita eliberarea controlata, constanta si in cantitati mici a medicamentului, care va actiona astfel ca o bariera permanenta impotriva virusului. Doar asa, aceste medicamente devin cu adevarat eficiente", a mai adaugat prof. Mangalagiu.
Potrivit cercetatorilor implicati in proiect, ciclodextrinele sint substantele capabile sa realizeze acest obiectiv. Ele nu vor actiona insa prin continutul lor, in calitate de compusi chimici, ci mai degraba prin configuratia si functia lor. Astfel, ciclodextrinele vor functiona ca recipienti in care vor fi introduse medicamentele cu actiune anti-HIV. Ele sint dotate insa cu o serie de canale, care se vor deschide la anumite intervale de timp, pentru a elibera in singe doar o anumita cantitate din medicament. "Din cauza toxicitatii ridicate a medicamentelor de profil, este de preferat ca in singe sa fie eliberate cantitati mai mici, dar ele sa fie constante", precizeaza prof.dr. Ionel Mangalagiu.
Cercetatorii ieseni nu lucreaza cu un singur medicament. Dimpotriva, testeaza noua tehnica pe mai multe astfel de substante deja folosite in tratamentul
impotriva virusului. In acelasi timp, lucreaza si pentru obtinerea altora noi. O parte dintre substante au fost deja obtinute si trimise pentru a fi testate in vitro, in timp ce altele se mai afla inca in faza de sinteza."Eu am trimis deja o parte dintre compusi in Germania, la un institut cu care colaborez, dar si la alte institute. Am trimis in mai multe parti pentru a vedea daca rezultatele sint concordante. Doar atunci stiu ca am avut succes", sustine prof. Mangalagiu.
O alta parte dintre compusi urmeaza abia de acum sa fie testati, de aceasta data la Universitatea agronomica din Iasi, care asteapta insa acreditarea de la singurul institut din tara care are o astfel de competenta. "Pentru testarea compusilor anti-HIV trebuie apelat la un nivel de securitate de gradul trei. Este foarte delicat. In acest moment, singurul institut unde se face o asemenea testare in Romania este Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti. Acum, noi asteptam acreditarea din partea acestuia pentru a incepe testarea in vitro si apoi in vivo. Am cumparat deja sobolanii pe care se va face testarea. Deocamdata nu am testat decit substantele antimicotice, iar rezultatele au fost pozitive", ne-a spus conf.dr. Liviu Miron.
Produsul anti-HIV ar putea ajunge pe piata abia peste 15 ani
Dincolo de contributia pe care ar putea-o aduce medicinei, acest proiect de cercetare
va rezolva si alte doua probleme importante cu care se confrunta cercetarea romaneasca. In primul rind, va asigura vizibilitate la nivel mondial a cercetatorilor romani si un acces sigur la proiectele de cercetare de la nivel european, iar in al doilea rind va permite dezvoltarea si specializarea in acest domeniu a tinerilor cercetatori si dotarea performanta a laboratoarelor.
"De la Institutul «Petru Poni» lucreaza la proiect 23 de persoane, dintre care aproape jumatate sint tineri. Or, un alt obiectiv al acestui proiect este tocmai formarea acestor tineri in sintezele cu produse
nanometrice. O parte dintre ei au obtinut deja stagii de pregatire in strainatate prin intermediul proiectului. In plus, aceasta cercetare ne va permite si sa imbogatim laboratorul nostru cu aparate performante pentru astfel de studii", sustine dr. cerc. Mariana Pinteala.
Anul 2007 este cel de-a doilea din cadrul proiectului, acesta fiind destinat in cea mai mare parte testarilor in vitro. Cercetarile se afla insa abia la inceput. Potrivit celor angajati in proiect, in cazul cercetarilor pentru tratamente anti-HIV, dureaza 15 ani pina cind produsul ajunge efectiv pe piata.
Dupa procesele de sinteza din laborator, urmeaza testarea in vitro, apoi cea in vivo, initial pe sobolani, apoi pe maimute, si abia apoi pe subiecte umane. Pentru a se putea identifica efectele pe termen lung ale medicamentelor, dar si posibilele efecte secundare, sint necesari ani buni de testari.