sâmbătă, 21 februarie 2009

Sever Mureşan a fost reţinut cu mandat european

Sever Mureşan a fost reţinut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, joi în jurul orei 23, în baza unui mandat european emis de autorităţile judiciare din Lille, Franţa, pentru infracţiuni economice şi complicitate la tentativă de omor.

El va fi prezentat Curţii de Apel, astăzi în jurul orei 12, pentru emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile, în vederea extrădării.

Sever Mureşan a fost inculpat şi în România, pentru falimentul Băncii Dacia Felix, dosar în care Ungaria l-a şi extrădat, în 1999.

Mureşan a fost achitat în 2005, în România, iar Curtea Corecţională din Elveţia l-a condamnat, în noiembrie 2000, la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interzicere a sejurului, pentru escrocherie în valoare de 25 milioane de dolari în dauna Băncii Dacia
Felix.

În 2004, a mai primit un an şi jumătate, pentru evaziune fiscală, printr-o sentinţă a unei instanţe franceze. Deşi era urmărit în Europa, după ce a fost achitat de judecătorii autohtoni, Sever Mureşan şi-a continuat afacerile în România. În 2005, o firmă a lui a câştigat un contract scos la licitaţie de Consiliul Judeţean Hunedoara. Investiţia, în valoare de circa 130.000.000 milioane lei, pentru construirea unei şosele şi a unui aeroport pentru avioane charter.